Mesto Žilina nechce občanov zaťažovať výmenou parkovacích kariet, musia sa však prihlásiť do nového systému


Foto: Mesto Žilina nechce občanov zaťažovať výmenou parkovacích kariet, musia sa však prihlásiť do nového systému Foto: Ilustračné foto

Žilinčanov, ktorí žijú v centre mesta, prípadne ho navštevujú, čaká od stredy 7. júna viacero zmien týkajúcich sa parkovania motorových vozidiel. Dôvodom je ukončenie zmluvy Žilinskej parkovacej spoločnosti a prevzatie parkovacej politiky do rúk samosprávy.

Pribudnú nové možnosti úhrady parkovného, predĺži sa čas plateného parkovania v uliciach centra Žiliny a zvýši sa cena za druhú parkovaciu kartu v domácnosti. O všetkých zmenách, ktoré prijatím nového všeobecne záväzného nariadenia už čoskoro vstúpia do platnosti, sme informovali v starších článkoch.

Množstvo obyvateľov zón plateného státia si parkovaciu kartu s platnosťou až do 12 mesiacov zakúpilo počas uplynulého alebo začiatkom aktuálneho roka. To znamená, že dátum ukončenia platnosti niektorých z nich presahuje 7. jún. Ľudí preto zaujíma, čo sa stane s kartami, za ktoré už zaplatili.


Podľa vyjadrenia primátora Petra Fiabáne by rezidentské parkovacie karty mali ostať v platnosti aj po prenesení zodpovednosti za parkovanie výhradne do rúk mesta. Rozhodnutie nevymieňať karty odôvodnil tým, že nechce zbytočne zaťažovať občanov. Tí sa však budú musieť kvôli evidencii prihlásiť do nového centrálneho informačného systému.

„S tým súvisí nový systém kontroly, (parkovacie karty) už budú viazané na evidenčné čísla vozidiel a s tým bude súvisieť aj systém kontroly, kedy budú príslušníci mestskej polície skenovať skenovacími zariadeniami EČV a podľa toho uvidíme, či má, či nemá zaplatené,“ priblížil na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva vedúci odboru správy verejného priestranstva a životného prostredia Mestského úradu v Žiline Radoslav Vozárik.

Vedenie mesta si od tohto kroku sľubuje zefektívnenie a zrýchlenie kontrolovania úhrady a platnosti parkovacích kariet. Ako sa finančne vyrovná Žilinská parkovacia spoločnosť so samosprávou však stále nie je jasné. Podľa primátora zatiaľ k dohode o vopred zakúpených parkovacích kartách s prenášanou platnosťou nedošlo. Mesto má aktuálne čakať na audítorskú analýzu. O ďalších zmenách súvisiacich s prevzatím parkovacej politiky bude samospráva občanov postupne informovať.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu