Žilinčan o pár dní zablokuje vjazdy k firmám na Kamennej, pokiaľ sa s majiteľmi nedohodne ohľadom pozemkov


Foto: Žilinčan o pár dní zablokuje vjazdy k firmám na Kamennej, pokiaľ sa s majiteľmi nedohodne ohľadom pozemkov Foto: Vpravo: Facebook/Maro Rockový Kráľ

Uprostred marca Žilinčanov prekvapilo, pobavilo, ale aj rozhnevalo vozidlo, ktoré čiastočne zablokovalo vjazd na pozemky niekoľkých spoločností sídliacich pri Kamennej ulici. Automobil, ktorý do niekoľkých hodín dostal papuču a niekto ho dokonca oblepil výstražnou páskou, však stál na pozemku svojho majiteľa. O kauze sme informovali v starších článkoch.

Parcela registra E 132/1, po ktorej vedie časť miestnej komunikácie na Kamennej ulici a využíva ju aj množstvo firiem v okolí, patrí niekoľkým spolumajiteľom. Jedným z nich je aj Ivan Intribus, ktorý si želá vysporiadanie pozemkov a finančné vyrovnanie s osobami, ktoré z nich podľa jeho názoru profitujú. Pokiaľ sa so zástupcami spoločností nedohodne, plánuje už o niekoľko dní zablokovať vjazdy k ich budovám.

Intribusova rodina nadobudla vlastnícke práva k parcele 132/a v roku 1947. V tej dobe išlo o pozemok s rozlohou viac než 23-tisíc metrov štvorcových. Po nástupe socialistického režimu bola menšia časť parcely vyvlastnená v prospech obchodu s domácimi potrebami. Zvyšok pozemku sa po smrti jeho svokra mal dostať do užívania štátneho podniku Váhostav a následne došlo k jeho vydržaniu.

Parcela sa tak nestala súčasťou prvého dedičského konania, namiesto toho bola postupne rozdeľovaná na menšie časti a rozpredaná. O desať rokov neskôr prebehlo dodatočné dedičské konanie, kde pozemok figuroval ako novoobjavený majetok.

„Bol vystavený takzvaný hluchý list vlastníctva - to znamená, že sme ju zdedili, ale nevedeli mi hneď ukázať, kde sa nachádza. Parcela preto bola vedená v stave neidentickom. Ani katastrálny úrad nevedel zamerať a vysvetliť, kde vlastne táto parcela je,“ priblížil situáciu Intribus.

V roku 2004 si mala zosnulá manželka Ivana Intribusa uplatniť právo na navrátenie vlastníctva (reštitúciu), avšak bez žiadaného výsledku. Časť majetku sa dedičom vrátila až v roku 2013, kedy bol zostavený register obnovenej evidencie pozemkov (ROEP). Aktuálne je Intribus spoluvlastníkom parciel s rozlohou viac ako 6-tisíc metrov štvorcových. Zvyšné časti pôvodnej parcely majú teraz 23 vlastníkov, ktorými sú prevažne spoločnosti s budovami na Kamennej ulici.

Intribus so všetkými majiteľmi vedie súdny spor vo veci určenia vlastníckych práv k pozemkom. Keďže ide o spoločnosti v tesnej blízkosti Kamennej ulice, je zjavné, že pravidelne využívajú aj parcelu, ktorú spoluvlastní. Niektoré z firiem majú dokonca na tomto pozemku vybudované vstupy do svojho areálu, ktoré každodenne využívajú ich zákazníci, zamestnanci či zásobovanie.


„Pri bádaní sa zistilo, že cesta, ktorá je v meste dosť využívaná, je stále vedená ako orná pôda a dotknuté firmy prechádzajú nezákonným spôsobom po našich pozemkoch. Neexistuje žiadny právny vzťah, nemajú právo prechodu ani užívania,“ uviedol Intribus.

Spolu s ostatnými vlastníkmi parcely si praje vyriešiť celý spor formou dohody. Komunikácia zo strany týchto spoločností je však podľa Intribusa nedostatočná a zatiaľ nedospeli k žiadnemu riešeniu. Jeho ďalším plánovaným krokom je zablokovanie vjazdov do areálu spoločností, ktoré sa nachádzajú na jeho pozemku. Firmám, ktoré takýmto spôsobom ovplyvní, poslal e-mailovú aj listovú výzvu.

„Dobrý deň, chcem vás upozorniť na vaše nezákonné užívanie pozemku, ktorý sa nachádza v katastrálnom území Žilina na LV 8915 parcela E kn-132/1, ktorý využívate bez súhlasu vlastníkov parcely. Preto vás vyzývam na právne riešenie vzniknutej situácie. V opačnom prípade od 30. apríla som sa rozhodol ako vlastník pozemku využiť predmetnú parcelu na vlastné účely,“ píše Intribus vo výzve.

Listy odoslal v apríli spoločnostiam FLORASYSTEM, BENOL Trade, ELEKTROVOMS, Interprodukt a ďalším. Tieto firmy celkovo využívajú tri vjazdy z Kamennej. Pokiaľ poverené osoby z oslovených spoločností do konca apríla nenadviažu komunikáciu, Intribus chce hlinou alebo panelmi zablokovať predmetné časti parcely.

Podľa jeho slov sa vlastníci budov v oblasti ku svojim stavbám dokážu dostať aj z inej strany, teda im neznemožní nevyhnutnú údržbu a obhospodarovanie. V prípade, že sa rozhodnú jeho zátarasu odstrániť, Intribus rozmýšľa aj o rozkopaní pozemku tak, aby cezeň nedokázalo prejsť motorové vozidlo.

V staršom článku sme spomínali aj možnosť zablokovania časti ulice Kamenná, ktorou vedie frekventovaná miestna komunikácia. To aktuálne nehrozí. Intribus sa medzičasom stretol zo zástupcami mesta Žilina a praje si pokojnú dohodu. Jeho úmyslom nie je uškodiť občanom mesta, ktorí cestu pravidelne využívajú.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu