Dedinou roka 2023 sa môžu stať aj Čičmany, Čierne, Necpaly, Korňa či Rakovo


Foto: Dedinou roka 2023 sa môžu stať aj Čičmany, Čierne, Necpaly, Korňa či Rakovo Foto: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Obce z celého Slovenska každé dva roky súťažia o prestížny titul Dedina roka. V roku 2021 ho získal Kláštor pod Znievom z Martinského okresu. Aktuálne je takmer polovica obcí prihlásených v súťaži zo Žilinského kraja. Informovala o tom župa prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti.

Dediny, ktoré sa do súťaže zapoja, prezentujú svoje úspechy v starostlivosti o vidiek, ako aj výnimočnosť, konkurencieschopnosť a schopnosť prinášať inovatívne riešenia pri udržiavaní a rozvoji svojho prostredia. Cieľom súťaže je tiež ukázať verejnosti, že vidiek je dôležitou a nezanedbateľnou súčasťou našej krajiny.


„Prezentuje úspechy, výnimočnosť slovenskej dediny a tvorivej práce jej predstaviteľov a obyvateľov na rozvoji ich domova a povzbudzuje ich do ďalších aktivít. Zdôrazňuje tradície a rozmanitosť kultúry a krajiny vidieckych regiónov, poukazuje na snahu slovenských dedín priblížiť sa procesu rozvoja obcí na európskej úrovni so zachovaním tváre a duše slovenskej dediny,“ popisuje ciele projektu oficiálna webová stránka súťaže.


O titul Dedina roka 2023 má aktuálne záujem 12 prihlásených kandidátov. Až päť z týchto obcí pritom leží v Žilinskom kraji. Dokážu medzi konkurenciou uspieť Čičmany, Necpaly, Čierne, Korňa alebo Rakovo? Pokiaľ áno, bude to práve jedna z týchto obcí, ktorá postúpi do súťaže o Európsku cenu obnovy dediny a bude reprezentovať Slovensko na medzinárodnej úrovni.

Súťaž vyhlasuje Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia od roku 2001. Už viac ako dve dekády je aj týmto spôsobom vyzdvihovaný vidiek a krása našich regiónov ako dôležitá a nezanedbateľná súčasť Slovenska. Výsledky národného ocenenia Dedina roka 2023 budú verejnosti priblížené v septembri. Držíme palce,“ uviedol Žilinský samosprávny kraj.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu