Slovensko bude v európskej súťaži reprezentovať Kláštor pod Znievom, ktorý sa stal dedinou roka 2021


Foto: Slovensko bude v európskej súťaži reprezentovať Kláštor pod Znievom, ktorý sa stal dedinou roka 2021 Foto: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Držiteľom titulu Dedina roka 2021 sa stala obec v Žilinskom kraji. Kláštor pod Znievom, ktorý sa nachádza v Martinskom okrese, na 11. ročníku obstál v historicky najsilnejšej konkurencii 28 ďalších súťažiacich dedín.

V piatok 6. mája do tejto malebnej dedinky pricestovali organizátori súťaže aj zástupcovia ostatných zúčastnených obcí na slávnostné odovzdávanie ocenení. Informoval o tom Žilinský samosprávny kraj v príspevku na sociálnej sieti, ktorý na fotografiách zachytáva významné momenty večera.


Súťaž Dedina roka sa koná každé dva roky a vyhlasuje ju Ministerstvo životného prostredia v spoluprácu so Slovenskou agentúrou životného prostredia, Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska.


„Cieľom súťaže je preveriť úspešnosť rozvoja starostlivosti o vidiek,  dosiahnuté výsledky, konkurencieschopnosť, výnimočnosť a schopnosť slovenských dedín prinášať inovatívne riešenia do procesu starostlivosti o svoje prostredie,“ uvádza oficiálny web súťaže.

Kláštor nad Znievom sa stal podľa hodnotiacej komisie víťazom tohto ročníka súťaže najmä vďaka snahe o zachovanie a udržiavanie svojho kultúrneho, historického, a prírodného dedičstva. Najvýznamnejšími bodmi záujmu v tejto obci sú napríklad zrúcanina hradu Zniev, rezervácia Kláštorné lúky, kalvária či zdroj minerálnej vody.

„V súvislosti zo zachovávaním histórie okrem starostlivosti a zvyšovania povedomia obyvateľov nadväzuje obec aj cezhraničné partnerstvá na ochranu kultúrneho i prírodného dedičstva. Obec sa môže pochváliť tiež racionálnym využívaním lokálnych zdrojov, či realizáciou rôznorodých aktivít,“ vysvetľuje web Dediny roka.

Obec s titulom Dedina roka každoročne postupuje do súťaže o Európsku cenu obnovy dediny organizovanú Európskym pracovným spoločenstvom pre rozvoj vidieka a obnovu dediny. Tentokrát bude Slovensko v Európe reprezentovať práve obec zo Žilinského kraja.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu