Poľský skialpinista zablúdil v horách, pre nezaplatené poistenie odmietol pomoc horských záchranárov


Foto: Poľský skialpinista zablúdil v horách, pre nezaplatené poistenie odmietol pomoc horských záchranárov Foto: Horská záchranná služba

Včera podvečer požiadala poľská horská služba o súčinnosť horských záchranárov z oblastného strediska Západné Tatry. Spoločne pátrali po skialpinistovi, ktorý zablúdil v pohraničných horách. Informovala o tom Horská záchranná služba na svojom oficiálnom webe.

Muž z Poľska sa mal vybrať na skialpinistických lyžiach pod vrch Pilsko, kde stratil orientáciu. Záchranári predpokladali, že mohol prejsť cez hranice na druhú stranu hôr, preto požiadali o pomoc aj svojich slovenských kolegov. Tí v piatok 3. januára v podvečerných hodinách vyrazili so snežnými skútrami a terénnou štvorkolkou do Bystrej doliny.

„O tretej hodine nadránom bol zablúdený muž nájdený poľskými záchranármi na slovensko-poľskej hranici. Bol bez zranení a v sprievode záchranárov zišiel do údolia,“ uviedla Horská záchranná služba.



Počas prebiehajúcej záchrannej akcie nezvestný Poliak po kontakte odmietol pomoc horských záchranárov. Dôvodom boli jeho obavy o finančné pokrytie zásahu, keďže nemal zaplatené poistenie. Záchranári sa napriek tomu v obavách o život a zdravie strateného skialpinistu rozhodli pokračovať v pátraní. Mužov telefón bol totiž takmer vybitý a počasie sa neustále zhoršovalo.

„Horská záchranná služba apeluje na návštevníkov horských oblastí, aby dodržiavali upozornenia a pokyny HZS. Pri odchode z domu do hôr dbajte na dobre nabitý mobilný telefón, prípadne si so sebou vezmite powerbanku, ktorá môže byť v nepriaznivom počasí veľmi užitočná,“ upozorňujú horskí záchranári.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu