V horách Žilinského kraja dnes platí až 4. stupeň lavínovej hrozby, sneh sa uvoľňuje samovoľne


Foto: V horách Žilinského kraja dnes platí až 4. stupeň lavínovej hrozby, sneh sa uvoľňuje samovoľne Foto: Facebook/Horská záchranná služba

S neustále rastúcim množstvom čerstvého snehu a extrémne silným vetrom v horách stúpa aj lavínové nebezpečenstvo. Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby na dnešný deň vyhlásilo až štvrtý stupeň lavínovej hrozby v pohoriach Malá Fatra, Západné Tatry a Vysoké Tatry.

Vo Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách aj naďalej pretrváva 3. stupeň, teda zvýšené nebezpečenstvo uvoľnenia lavíny. Kombinácia nových zrážok s vetrom previatym snehom je nestabilná a vplyvom severozápadného vetra s veľkou rýchlosťou prenášaná na južné, východné a juhovýchodné svahy.


„Obzvlášť nebezpečné sú záveterné strany hrebeňov pod sedlami, skalnými stenami a na mnohých strmých svahoch (nad 30°) kde je uvoľnenie lavín pravdepodobné už pri malom dodatočnom zaťažení. Najmä na týchto miestach sa vytvarujú nestabilné krehké dosky, vankúše a preveje z vetrom ubitého snehu,“ varoval Pavel Beťko zo strediska lavínovej prevencie.

Horská záchranná služba dnes preto očakáva samovoľné uvoľňovanie stredných aj veľkých lavín vytvorených prevažne novým prachovitým snehom. Ľuďom preto neodporúča pohyb na horách, ani v blízkych oblastiach, ktoré by mohli byť zasiahnuté lavínou.


„Tendencia lavínového nebezpečenstva s vetrom a snežením je stúpajúca a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Vzhľadom na prognózu počasia a podmienky v teréne Horská záchranná služba neodporúča túry do vysokohorského prostredia!“ uviedli horskí záchranári.

V nasledujúcich dňoch má teplota vo vyšších oblastiach klesnúť cez deň na -7°C a v noci až na -20°C. Na územie Slovenska dorazí studený front súbežne so slnečným počasím, ktoré môže vylákať do hôr turistov či skialpinistov. Pohyb v horách však bude komplikovať hlboká pokrývka snehu.

„Brodenie sa v hlbokom snehu dokáže vyčerpať sily človeka za pár desiatok minút. Nezabudnite povinnú lavínovú výbavu, lavínový vyhľadávací prístroj, lavínovú sondu a lopatu, lekárničku, a nabitý mobilný telefón s číslami na záchranné zložky. V prípade potreby môžete využiť na privolanie pomoci aj aplikáciu Horskej záchrannej služby,“ upozorňujú horskí záchranári.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu