VIDEO: Lyžiar v Jasnej sa vážne zranil pri páde, odviezol ho záchranársky vrtuľník


Foto: VIDEO: Lyžiar v Jasnej sa vážne zranil pri páde, odviezol ho záchranársky vrtuľník Foto: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba

Horskí záchranári počas zimy najčastejšie zasahujú v lyžiarskych strediskách. V posledných dňoch bola väčšina úrazov lyžiarov či snowboardistov natoľko vážna, že pacienti museli byť do nemocníc prevezení letecky. Včera v dopoludňajších hodinách letel ďalší zo záchranárskych vrtuľníkov do strediska Jasná.

Na vrchu Chopok v nedeľu 29. januára spadol 34-ročný lyžiar. Pri nešťastnom páde si spôsobil vážne poranenie dolnej končatiny v stehennej oblasti. Privolaná Horská záchranná služba muža na mieste ošetrila a požiadala o súčinnosť leteckých záchranárov. Do lyžiarskeho strediska zamierila posádka vrtuľníka Kryštof 02 z Banskej Bystrice.

„Po vysadení lekára do terénu pomocou palubného navijaka si lekár prevzal pacienta od zasahujúcich horských záchranárov do svojej starostlivosti. Poskytol mu ďalšie zdravotné ošetrenie, doplnil analgézu a následne bol z miesta evakuovaný opäť lanovou technikou. Počas medzipristátia ho záchranári preložili na palubu a s podozrením na zlomeninu stehennej kosti bol letecky transportovaný do Fakultnej nemocnice F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici,“ uviedli leteckí záchranári v príspevku na sociálnej sieti.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu