Na Vianoce Ježiškovi napísalo viac než 111-tisíc detí. Priali si zdravie, pokoj v rodine či svetový mier


Foto: Na Vianoce Ježiškovi napísalo viac než 111-tisíc detí. Priali si zdravie, pokoj v rodine či svetový mier Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Približne mesiac pred Vianocami mohli deti z celého sveta prostredníctvom Slovenskej pošty posielať Ježiškovi svoje priania. Od 14. novembra do 16. decembra uplynulého roka prišlo viac než 111-tisíc listov s najtajnejšími želaniami detí z 43 svetových krajín.

Na Ježiškovu adresu „Ježiško 999 99“ dorazilo takmer 108-tisíc listov zo Slovenska a ďalšie tisícky vianočných prianí z Taiwanu, Českej republiky, Nemecka, Ruska či Japonska. Svoje želania Ježiškovi poštou zaslalo aj 182 nevidiacich detí.

„Aj v tomto ročníku prevládali materiálne želania, deti si priali pod stromček napríklad tablety, mobily, lego, autíčka, bábiky aj zvieratká. Taktiež si priali harmonické vzťahy v rodine bez hádok, zdravie pre blízkych a staršie dievčatá si chcú nájsť frajera. U viacerých detí rezonovalo aj celospoločenské želanie, a to svetový mier,“ priblížila Iveta Dorčáková, hovorkyňa Slovenskej pošty.



Deti mohli na svoje listy napísať aj spiatočnú adresu. Pokiaľ to spravili, Ježiško im odpísal a priložil aj krásne pexeso s rozprávkovým motívom, ktoré venovala Poštová banka. Deti si v odpovedi našli aj odkaz na webstránku, kde je pre nich prichystané ďalšie prekvapenie v podobe vianočnej rozprávky.

Okrem svojich želaní množstvo detí poslalo Ježiškovi aj vlastnoručne nakreslený obrázok. Odborná porota následne z 1 779 kresieb vyberie tie najkrajšie, ktoré budú v tomto roku motívom vianočnej poštovej známky.

„Cieľom Vianočnej pošty je nielen šíriť radosť a dobré posolstvá, ale aj podporovať tradície vo forme klasickej listovej korešpondencie. Za obdobie fungovania projektu prišlo do Rajeckej Lesnej, kde má Ježiško oficiálnu poštovú schránku, už približne 2,3 milióny želaní a kresbičiek od detí z celého sveta,“ doplnila Iveta Dorčáková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu