Priemerný plat výrobného zamestnanca KIA Žilina presiahol 2-tisíc eur, v najbližších rokoch ďalej porastie


Foto: Priemerný plat výrobného zamestnanca KIA Žilina presiahol 2-tisíc eur, v najbližších rokoch ďalej porastie

Začiatkom tohto týždňa sme informovali o dobrých správach pre zamestnancov automobilovej spoločnosti Kia Slovakia v Tepličke nad Váhom. Podľa Základnej organizácie Odborového zväzu (ZO OZ) KOVO KIA pracovníci splnili výrobnú normu na vyplatenie 14. mzdy. Ďalším úspechom bola dohoda medzi odborármi a zamestnávateľom o nových podmienkach Kolektívnej zmluvy.

Kolektívne vyjednávanie trvalo menej než dva mesiace a vyvrcholilo v piatok 25. novembra podpísaním nového dodatku k zmluve. K zlepšeniu podmienok pre zamestnancov, ktoré zahŕňajú najmä nadštandardné zvýšenie mzdy, príplatkov za nočné zmeny a ďalšie finančné bonusy, sa neskôr vyjadril odborári aj vedenie spoločnosti Kia Slovakia.

„Sme radi, že sa nám podarilo rýchlo dospieť k dohode a zamestnancom Kia Slovakia sa počas nasledujúcich troch rokov budú nadštandardne zvyšovať mzdy. Nový dodatok ku Kolektívnej zmluve okrem nadpriemerného rastu miezd zaručí našim zamestnancom dlhodobú stabilitu reflektujúc aktuálnu sociálnu a hospodársku situáciu ako aj zmeny v automobilovom priemysle,“ uviedol Seok Bong Kim, prezident a CEO spoločnosti Kia Slovakia.


Výrobní zamestnanci v závode zarobia v priemere viac než 2-tisíc eur. Od nadchádzajúceho roka bude priemerná mzda nového operátora výroby bez predošlých skúseností vyššia ako 1500 eur. V decembri 2022 sa podľa dodatku zvýši aj príspevok na jedlo, príspevok pri narodení dieťaťa či v prípade mimoriadnych udalostí. Úplnou novinkou je 700-eurový príspevok pri odchode do dôchodku.

S výsledkom vyjednávania sú spokojní aj odborári, podľa ktorých nové podmienky zmluvy zaručia zachovanie a rast životnej úrovne pracovníkov spoločnosti Kia Slovakia. Na ďalšie vyjednávania sa pripravujú v roku 2025.

„Konečné znenie nového dodatku Kolektívnej zmluvy zohľadňuje aktuálne požiadavky a potreby zamestnancov, ktoré Kia Slovakia získava priamo od nich. Vďaka aktuálne podpísanému dodatku ku kolektívnej zmluve si spoločnosť chce aj naďalej udržať svoju pozíciu zodpovedného zamestnávateľa,“ doplnilo vedenie spoločnosti.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu