Nadácia Kia Slovakia vysadila pri terchovskej cyklotrase farebné stromoradie, dreviny dorastú do 20 metrov


Foto: Nadácia Kia Slovakia vysadila pri terchovskej cyklotrase farebné stromoradie, dreviny dorastú do 20 metrov Foto: Nadácia Kia Slovakia

Úsek cyklomagistrály Terchovská dolina na území obcí Nededza a Teplička nad Váhom zdobí nové stromoradie. Pestrofarebné listnaté dreviny, ktoré v dospelosti dosiahnu výšku až 20 metrov, tu v priebehu novembra vysadila Nadácia Kia Slovakia.

Na jednej strane trasy pribudlo 150 rýchlorastúcich okrasných stromov druhov javor mliečny (Royal Red), javor mliečny Drummondii a pagaštan konský (European Horse-Chestnut). Každá z týchto drevín má inú farbu listov a vďaka ich pravidelnému usporiadaniu vznikne pri cyklotrase zaujímavý kontrast bielej, zelenej a červenej.

„V nadácii dlhodobo vytvárame príležitosti pre komunitné organizovanie sa s cieľom ochrany a tvorby životného prostredia. K jeho zlepšeniu sme však chceli prispieť aj realizáciou vlastného projektu, pričom v zelených aktivitách plánujeme pokračovať,“ vysvetlil správca Nadácie Kia Slovakia Tomáš Kováč.


Novovysadené stromy budú okrem skrášľovania okolia cyklotrasy po dorastení slúžiť aj ako vetrolam. Podľa starostu obce Teplička nad Váhom Viliama Mrázika takéto dreviny pomáhajú čistiť vzduch, zadržiavať vodu a zamedzovať jej nadmernému vyparovaniu. Pôvodným zámerom nadácie bolo vysadenie aleje po obidvoch stranách cyklistickej trasy, ten bol však prehodnotený kvôli prítomnosti telekomunikačných sietí na pozemkoch.

„Ďakujeme Nadácii Kia Slovakia za výsadbu zelene v obciach Nededza a Teplička nad Váhom. Spoločne sa nám podarilo zvýšiť nielen komfort návštevníkov cyklotrasy, ale tiež zlepšiť charakter krajiny okolo nás,“ vyjadril svoju vďaku starosta obce Nededza Peter Vajda.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu