Vianočné osvetlenie ani svetelnú výzdobu v Žiline zvýšené náklady na energie neobmedzia


Foto: Vianočné osvetlenie ani svetelnú výzdobu v Žiline zvýšené náklady na energie neobmedzia Foto: mesto Žilina

V Žiline nebudú ani tento rok chýbať prvky vianočnej výzdoby. Mariánske námestie bude už tradične zdobiť hlavný vianočný stromček, ktorý slávnostne rozsvieti Mikuláš spolu s deťmi 5. decembra 2022. 

Okrem svetelných reťazí, hviezd či prevesov s vianočnými motívmi, budú námestia obohatené aj o 3D svetelné dekorácie vianočných anjelov, sobej rodinky a vianočnej gule. V súčasnosti však v spoločnosti rezonuje téma zdražovania energií, kvoli ktorým už mnoho inštitúcii zrušilo nočné osvetlenie kultúrnych pamiatok či iných budov. 

Vianočná svetelná výzdoba v Žiline však podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka kvôli zvýšeným nákladom na energie obmedzená nebude. „Dôvodom je to, že mesto Žilina má s dodávateľom (Stredoslovenská energetika) zazmluvnené ceny energií do konca roku 2023, čo prakticky znamená, že platíme nižšie ceny,“ doplnil hovorca.


Hlavný vianočný stromček vo výške 14 metrov bude zdobiť 10-tisíc úsporných LED žiaroviek a 240 červených dekoratívnych gulí. Farebnými bajonetovými žiarovkami budú osvetlené vianočné stromy v meste a mestských častiach Bánová, Závodie, Bytčica, Považský Chlmec, Strážov, Žilinská Lehota, na ulici A. Bernoláka, Františkánskom námestí a na Hájiku.

Stromy v mestských častiach Budatín, Brodno, Mojšova Lúčka, Zástranie, Trnové, Vranie či na sídliskách Hájik a Vlčince budú takisto zdobené LED osvetlením. Na vrchu každého bude osadená 3D vločka.

Mesto investovalo do údržby vianočnej svetelnej výzdoby sumu 18-tisíc eur ešte minulý rok. Investícia predstavovala bežné výdavky ako montáž, demontáž a nutné opravy vianočného osvetlenia„Tento rok uvedenú sumu nebudeme platiť, keďže montáž, demontáž a nutné opravy zabezpečujeme prostredníctvom mestskej spoločnosti Technické služby mesta Žilina,“ doplnil Miškovčík.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu