Na Mariánskom námestí v Žiline už stojí vianočný stromček, 5. decembra ho rozsvieti Mikuláš spolu s deťmi


Foto: Na Mariánskom námestí v Žiline už stojí vianočný stromček, 5. decembra ho rozsvieti Mikuláš spolu s deťmi

Atmosféra Vianočných trhov naplní centrum Žiliny už v stredu 23. novembra. Ich neoddeliteľnou súčasťou je aj rozžiarený stromček, ktorý už od nedele 6. novembra stojí v centre Mariánskeho námestia. O novinke spojenej so sviatočným obdobím informovalo mesto v príspevku na sociálnej sieti.

Štrnásť metrov vysoký smrek, ktorý už tradične rozsvieti Mikuláš v prítomnosti detí v pondelok 5. decembra, pochádza z obce Dolná Tižina vzdialenej asi 15 km od Žiliny. Keďže ide o strom, ktorý by musel byť v krátkom čase vyrúbaný, stal sa vhodným kandidátom na skrášlenie historického námestia.

Verejnosť zaujíma aj dôvod, prečo mesto stromy každoročne dováža a či by nebolo výhodnejšie ihličnan na námestí zasadiť natrvalo. „Podľa Útvaru hlavného architekta mesta Žilina máme obrovské šťastie, že na Mariánskom námestí rastú krásne lipy. Pre veľký ihličnan, ktorý by v ich susedstve mal byť natrvalo, už žiaľ miesto nie je,“ vysvetľuje mesto.

Súčasťou tradičných vianočných trhov, ktoré budú v podobe ako ich poznáme z čias pred pandémiou, bude okrem stánkov s remeselným a potravinovým tovarom či občerstvením aj pestrý kultúrny program. Mesto zároveň neuvažuje ani nad úpravami v prevádzke vianočného osvetlenia či výzdoby, „dôvodom je zazmluvnená cena energie do konca roka 2023, čo prakticky pre mesto znamená, že platí nižšie ceny“.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu