Nočnú siluetu Oravského hradu už neuvidíme, osvetlenie pamiatky vypli z dôvodu šetrenia elektrickej energie


Foto: Nočnú siluetu Oravského hradu už neuvidíme, osvetlenie pamiatky vypli z dôvodu šetrenia elektrickej energie Foto: www.megapixel.cz

Financovanie kultúry bolo aj pred zdražovaním na hrane udržateľnosti. Jesenná sezóna nasvedčuje, že bude nie len menej podujatí, ale aj menej rozsvietených svetiel. Od štvrtka 29. septembra bude z dôvodu šetrenia elektrickej energie vypnuté osvetlenie Oravského hradu. Informovala o tom riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková.

„Energetická kríza zasiahne všetky naše expozície, ale prevažne tie, ktoré sú na energetiku najnáročnejšie, a to Oravský hrad a Oravskú lesnú železnicu,“ priblížila riaditeľka. Zapnúť ho plánujú iba pri výnimočných udalostiach, napríklad počas vianočných sviatkov, a to iba v určitú hodinu.

Dominanta Oravy bola nasvietená pred takmer 15 rokmi, čím sa zaradila medzi ďalšie moderne osvetlené pamiatky ako Koloseum v Ríme, Brandenburská brána v Berlíne, Prezidentský palác vo Varšave či Pražský hrad. Nočná silueta hradu mala tiež prilákať do regiónu viac návštevníkov.

V roku 2019 boli vo všetkých expozíciách múzea, vrátane Oravského hradu nainštalované svietidlá, v ktorých sa používajú šetriace LED žiarovky.

Oravský hrad, ktorý postavili vo výške 112 metrov na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku a je jednou z turistických atrakcií severného Slovenska. Hrad začali budovať na mieste starého dreveného hrádku po tatárskom vpáde v 13. storočí. Dnešnú podobu dostal Oravský hrad v roku 1611.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu