Poškodené mosty na ulici Sv. Cyrila a Metoda prejdú rekonštrukciou, predpokladaná cena je 738-tisíc eur


Foto: Poškodené mosty na ulici Sv. Cyrila a Metoda prejdú rekonštrukciou, predpokladaná cena je 738-tisíc eur

Žilinská radnica hľadá firmu, ktorá zabezpečí rekonštrukciu ďalších dvoch poškodených premostení na sídlisku Vlčince. Potvrdzuje to prebiehajúce verejné obstarávanie, ktoré bolo vyhlásené prostredníctvom stránky ezakazky.sk ešte 5. októbra 2022. Rekonštrukcia je nevyhnutná z dôvodu degradácie niektorých častí mostnej konštrukcie.

Podľa samosprávy sú najviac poškodené prvky priamo vystavené poveternostným vplyvom a agresívnym účinkom chemického posypu v zimnom období ale aj zaťažované nadrozmernou dopravou.

„Mostný objekt 201-00 (ev. č. M207) je tvorený pravým a ľavým mostom ktoré majú rovnaké rozmery. Oba mosty sú trojpoľové s rozpätím 16,6 m, tvorená prefabrikovanými nosníkmi KA-73 výšky 0,85m a železobetónovou doskou s vyrovnávajúcou betónovou vrstvou. Nosná konštrukcia je uložená na krajných masívnych oporách zo železobetónu a členených vnútorných podperách. Šírka oboch mostov je 2 x 10,6 m. Konštrukcia mosta pôsobí ako spojitý nosník,“ uvádzajú zverejnené podklady.

Počas realizácie prác bude potrebné podopretie nosníkov a odbúranie časti nosnej konštrukcie. Následne sa urobí betonáž odstránených častí pilierov podpier a sanácia časti medziľahlých podpier. Taktiež sa bude vykonávať betonáž novej spriahujúcej dosky, osadenie odvodňovačov a odvodňovacích trubičiek, natavenie hydroizolácie a vystuženie a betonáž rímsy.

Galéria: 17 fotiek

Rekonštrukcia by mala podľa súťažných podkladov prebiehať tak, že sa v čase výkonu prác na jednom mostnom objekte presmeruje premávka na druhý a opačne. Súčasťou zákazky je nielen inštalácia nového zábradlia a obrusnej vrstvy vozovky ale tiež osadenie nových mostných záverov.


Predpokladaná hodnota tejto pomerne rozsiahlej rekonštrukcie je 738 586 eur bez DPH. Výsledkom verejnej súťaže môže byť zníženie sumy o určitú časť. Z minulosti sú však známe prípady, keď sa podobná rekonštrukcia naopak výrazne predražila a práce neskončili podľa predstáv obyvateľov. Nespokojnosť s priebehom prác na mostoch na ulici Matice slovenskej vtedy vyjadrili nielen obyvatelia ale aj niektorí mestskí poslanci.

Víťazný uchádzač musí podľa podmienok vykonať opravu mostných objektov najneskôr do 420 dní. Lehota na predkladanie ponúk je stanovená najneskôr do 18. novembra 2022 - 11:00 hod. pričom otváranie a vyhodnotenie prebehne v ten istý deň o 13:00 hod.

Komisia na vyhodnotenie ponúk hodnotí jednotlivé ponuky podľa vopred definovaných kritérií. Úspešným uchádzačom sa stane ten, ktorý predloží najlepšiu ponuku z hľadiska ceny.

„Úspešným uchádzačom bude ten uchádzač, ktorého ponuka sa na základe pravidiel na uplatnenie kritéria na vyhodnotenie ponúk umiestni na prvom mieste, t.j. uchádzač s najnižšou celkovou cenou za predmet zákazky v EUR s DPH. Ostatné ponuky budú zoradené vzostupne podľa výšky ponúkanej celkovej ceny za predmet zákazky v EUR s DPH, t.j. ponuke s najvyššou celkovou cenou za predmet zákazky bude priradené najvyššie poradové číslo,“ uvádza sa v súťažných podkladoch.

Galéria: 17 fotiek


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu