VIDEO: Motogang Noční vlci bol pri pamätníku 1.československej partizánskej brigády na Makove


Foto: VIDEO: Motogang Noční vlci bol pri pamätníku 1.československej partizánskej brigády na Makove Foto: ilustračné - itv.com

Dňa 8. mája 2018 si pripomenieme koniec druhej svetovej vojny, ktorý nastal po tom, ako vo večerných hodinách v roku 1945 podpísalo nemecké vedenie bezpodmienečnú kapituláciu. Tá potvrdila, že o 23:01 Stredoeurópskeho času, čo bolo zároveň minútu po polnoci britského času, všetky pozemné, námorné aj vzdušné jednotky nemeckej armády prestanú byť vo vojnovom stave.

Akt bezpodmienečnej kapitulácie nemeckých vojsk bol podpísaný v Berlíne, ktorý v tom čase už bol pod vplyvom spojeneckých vojsk, v sídle sovietskeho velenia v Berlíne-Karlshorste. V budove sa dnes nachádza nemecko-ruské múzeum.

Za Nemecko podpísal kapituláciu generál Alfred Jodl, admirál Hans-Georg von Friedeburg ako zástupca námorníctva a generálplukovník Hans-Jürgen Stumpff ako zástupca nemeckých vzdušných síl Luftwaffe.

Na strane víťazov stáli za Sovietsky zväz maršal Georgij Žukov, za britské letectvo maršal Sir Arthur William Tedder a ako svedkovia za Spojené štáty americký generál Carl Spaatz a zástupca Francúzov generál Jean de Lattre de Tassigny. Autentické zábery z konca vojny v Berlíne si môžete pozrieť na fotografiách nižšie.

Oslavy Dňa víťazstva nad fašizmom, ako je oficiálne nazvaný zajtrajší štátny sviatok, prebehnú aj na Makove za účasti prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku. Jeho účasť je symbolická, keďže práve táto obec bola na Slovensku oslobodená ako posledná od vplyvu nemeckých vojsk.

Prezident bude na Makove približne o 10:00 hod.

Podujatie je organizované v spolupráci s ozbrojenými silami Slovenskej republiky a obcou Makov. Prezident Kiska príde o 10:00 hod. pred obecný úrad v Makove, následne sa presunú s hosťami k pamätníku.


Na oslobodení Slovenska sa veľkou mierou popri partizánoch pričinila aj sovietska armáda, pamiatku padlých vojakov Červenej armády si pravidelne pripomína aj motorkársky gang Noční vlci. Ten má blízko k súčasnému prezidentovi Ruskej federácie Vladimírovi Putinovi a je známy aj tým, že poskytuje krytie pre rôzne kriminálne aktivity od predaja drog po násilnú trestnú činnosť.

Gang známy aj kriminálnou aktivitou

Účasť Nočných vlkov na oslavách po celej Európe sa však už rokmi stala takmer tradíciou, pri vstupe na Slovensko nevynechali ani Makov. Pri prechode bývalým hraničným priechodom Bumbálka sa natočili na videu, ktoré môžete vidieť nižšie. Na Slovensku ukončili motorkári, ku ktorým sa pripojili Slováci, svoju púť pri vojenskom pamätníku na bratislavskom Slavíne.

Začiatky The Night Wolves Motorcycle Club (NWMC), ako znie medzinárodný názov, sa datujú ešte pred nežnú revolúciu, ich súčasný líder Aleksandr Zaldostanov má prezývku chirurg a v minulosti pôsobil ako vyhadzovač v berlínskom klube Sexton punk-rockového zamerania.

Zoskupenie vzniklo ako mix fanúšikov motošportu, rockerov a práve fanúšikov rockovej hudby. Nie je náhoda, že dnes Zaldostanov a niekoľko ďalších členov Nočných vlkov vlastnia bar s rovnakým názvom Moskve. Celosvetové médiá ich často označujú za ruskú verziu jedného z najobávanejších svetových motogangov Hells Angels MC, ktorý má však pobočku aj v Rusku.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu