AKTUÁLNE: V žilinskej nemocnici došlo opäť k zablokovaniu príjazdovej cesty parkujúcimi autami


Foto: AKTUÁLNE: V žilinskej nemocnici došlo opäť k zablokovaniu príjazdovej cesty parkujúcimi autami

Príjazdová cesta v areáli Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline je aktuálne opäť zablokovaná, dôvodom je neohľaduplné parkovanie vodičov. Po prechode na bezplatný systém parkovania sa nepodarilo vyriešiť situáciu, ktorá súvisí s narastajúcim počtom návštevníkov, ktorí prichádzajú do areálu autami.

Historicky boli totiž priestory areálu dimenzované na oveľa nižší počet osobných automobilov, od tej doby však vzrástol ich počet niekoľkonásobne. Zhoršujúca situácia však priamo ohrozuje aj pacientov, keďže nesprávne zaparkované vozidlá blokujú najmä prejazd záchranných služieb.

Nemocnica plánuje záchytné parkovisko a elektronické rampy

Situácii na titulnej fotografii nepomohol ani vodič, ktorý zaparkoval vozidlo v uhle, vďaka ktorému je prejazd výrazne sťažený. Napriek tomu, že za nedostatočný počet parkovacích miest a zastaralú dopravnú infraštruktúru nemocnice vodiči nemôžu, pri parkovaní je nutné byť ohľaduplný a nechať čo najväčší priestor na prejazd záchranných zložiek.

Nemocnica o problémoch s parkovaním vie, pripravuje riešenia do budúca. Jedným z nich by malo byť ďalšie parkovisko, ktoré by slúžilo ako záchytné pre pacientov aj návštevníkov areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Prispieť k zlepšeniu situácie priamo pri budovách by mala aj zamýšľaná elektronická rampa.

„Areál nemocnice bol vybudovaných pred desiatkami rokov, nebol teda prispôsobený na aktuálny stav a množstvo automobilov. Momentálne preto pripravujeme ďalšiu fázu úpravy parkovania. Vybudovať chceme nové záchytné parkovisko a taktiež zaviesť systém elektronickej vstupnej a výstupnej rampy,“ informovala Lenka Záteková, hovorkyňa nemocnice v Žiline.


Prípad riešila štátna aj mestská polícia

Dnes ráno riešila situáciu aj štátna polícia, ktorá pátrala po vodičovi zaparkovaného vozidla. Následne bola kontaktovaná  Mestská polícia Žilina, ktorá má možnosť založiť na auto blokovacie zariadenie. Kuriozitou však zostáva, že polícia bez priamej účasti majiteľa alebo vodiča vozidla nedokáže situáciu riešiť.

S nárastom počtu pacientov, ktorí prichádzajú do areálu nemocnice v Žiline automobilom, rastie aj diskomfort pre pacientov, ktorí sú na vozíku prípadne využívajú barle. Nemocnica už požiadala o finančné prostriedky na vybudovanie vyššie spomenutého záchytného parkoviska, ktoré by pomohlo odľahčiť situáciu.

Doteraz im však peniaze pridelené neboli, či sa to v budúcnosti zmení, je otázne. „Na tieto potrebné zmeny sme o financie požiadali nášho zriaďovateľa - ministerstvo zdravotníctva, zatiaľ nám peniaze neboli pridelené,“ dodala Záteková.

Bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker však pri minuloročnej návšteve avizoval výrazné investičné stimuly pre nemocnicu, najmä na obnovu zdravotníckej infraštruktúry. Či jeho priority prevezme aj nové vedenie rezortu, ukážu najbližšie mesiace.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu