Zaparkovať v žilinskej nemocnici je čoraz ťažšie, autá blokujú väčšinu ciest a chodníkov


Foto: Zaparkovať v žilinskej nemocnici je čoraz ťažšie, autá blokujú väčšinu ciest a chodníkov

Situácia s parkovaním v areáli žilinskej nemocnice je už niekoľko rokov kritická. Nájsť voľné miesto v blízkosti hlavnej budovy, chirurgie či urgentného príjmu nebolo ľahké, so zavedením bezplatného štvorhodinového státia je to v posledných mesiacoch takmer nemožné. Čo je horšie, vodiči už nevyužívajú len vyhradené parkovacie miesta, ale blokujú cesty, chodníky a križovatky.

Problém s prejazdom však nemajú len pacienti na svojich osobných autách, ale predovšetkým vozidlá záchrannej služby. Nedostatok miesta nie je pre mnohých ľudí prekážkou, najmä ak ide o bezplatné parkovanie. Každý z pacientov chce navyše zaparkovať čo najbližšie ku vchodu. Pre niektorých pacientov je to nevyhnutné, najmä ak majú vážne zranenie alebo pre vážny zdravotný problém a nemôžu ísť pešo. U veľkej časti vodičov ide však o pohodlie.

Podľa našich informácií dokonca niektorí ľudia využívajú bezplatné parkovanie aj v prípade, že nejdú na ošetrenie či návštevu do nemocnice. Auto odstavia v areáli a odídu do centra mesta, neskôr, po vypršaní štyroch hodín si po neho prídu.

V čase, kedy sú prístupové komunikácie a parkoviská v okolí budov preplnené, je záchytné parkovisko prázdne. Pritom je vzdialené len necelých 200 až 250 metrov od jednotlivých oddelení. Táto parkovacia plocha bola využívaná v čase, kedy prebiehala rekonštrukcia jestvujúcich starých ciest a parkovísk. Po skončení prác sa však nezrušila a naďalej slúži ľuďom. Problém je, že ju nikto nevyužíva.


Záchytné parkovisko v nemocnici

„Systém a cenník parkovania sme prispôsobili podľa pokynu ministerstva zdravotníctva tak, aby mohli pacienti bezplatne parkovať v areáli nemocnice po dobu štyroch hodín, čím sa prirodzene zvýšil počet vodičov v areáli. Pacienti sa však často snažia zaparkovať čo najbližšie k budove polikliniky, preto odstavujú autá aj na miestach, ktoré nie sú na parkovanie určené,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Takéto situácie rieši nemocnica priamo s mestskou políciou, ktorá vodičom udelí pokutu, napríklad pri parkovaní na celom chodníku. „Prosíme preto vodičov, aby parkovali len na miestach na to určených, neohrozovali a nebránili tak v jazde ďalším autám. Pacienti môžu o takýchto situáciách vždy informovať našu strážnu službu, prípadne informácie, ktoré zabezpečia privolanie mestskej polície,“ dodala hovorkyňa.

Žilinská nemocnica momentálne pripravuje ďalšiu fázu úpravy parkovania, bližšie detaily ale zatiaľ nie sú známe.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu