Minister zdravotníctva navštívil FNsP Žilina, do nemocnice štát budúci rok zainvestuje milióny eur


Foto: Minister zdravotníctva navštívil FNsP Žilina, do nemocnice štát budúci rok zainvestuje milióny eur Foto: ilustračné

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker dnes navštívili Fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Žiline, v reakcii na jej umiestnenie na chvoste rebríčka INEKO štát zainvestuje do žilinskej nemocnice milióny eur. Tie poslúžia predovšetkým na nákup nevyhnutnej infraštruktúry a obnovu rôznych priestorov. Minister dnes otvoril zrekonštruované interné oddelenie, ktorého obnova stála 36-tisíc eur.

„Prisľúbil som, že do žilinskej fakultnej nemocnice pôjdu v budúcom roku aj zo štátneho rozpočtu peniaze na nákup zdravotnej techniky v jednotkách miliónov eur. Rovnako pôjdu ďalšie peniaze v jednotkách miliónov eur na rôzne rekonštrukcie a nevyhnutnú infraštruktúru. Želalo by si to v desiatkach miliónov eur, ale je potrebné obnovovať aj iné časti,“ uviedol dnes Drucker na margo stavu financovania.

Kapacita oddelenia bola kedysi vyššia, nemocnica sa chce odraziť od dna hodnotiaceho rebríčka


Interné oddelenie je od dnešného dňa kapacitne širšie o 27 postelí, výrazne sa zjednoduší aj prístup na sociálne zariadenia pre pacientov s obmedzenou mobilitou. Oddelenie dostalo aj nový signalizačný systém a centrálny prívod kyslíka, vďaka ktorému nebude musieť personál na oddelení voziť kyslíkové bomby.

Vláda poskytla nemocnici dotáciu práve na rekonštrukciu interného oddelenia, ktoré bolo vtedy v dezolátnom stave. Prakticky sa vraciame na počet lôžok, ktorý tu niekedy v minulosti v žilinskej nemocnici bol. Dnes sme prakticky na 133, v minulosti to bolo 150 lôžok. Bolo to nevyhnutné a určite to zlepší činnosť v celej nemocnici,“ doplnil generálny riaditeľ FNsP v Žiline Igor Stalmašek.

Aj týmito krokmi sa plánuje nemocnica odraziť z posledného miesta a zvyšovať postupne kvalitu. „Budeme robiť všetko pre to, aby sa nemocnica pri ďalších prieskumoch už neocitla na poslednom mieste. Na to nám pomôžu aj prisľúbené finančné zdroje. Jediná možnosť je modernizovať, rekonštruovať, rozširovať. A potom môžeme od personálu vyžadovať kvalitu, keď bude robiť v moderných priestoroch a dobre vybavených priestoroch,“ uzavrel Stalmašek.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu