Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline sa opäť ocitla na chvoste hodnotenia INEKO


Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline sa opäť ocitla na chvoste hodnotenia INEKO Foto: ilustračné

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil hodnotenie nemocníc na Slovensku za rok 2017, z ktorého vyplýva, že žilinská Fakultná nemocnica s poliklinikou obhájila v kategórii štátnych, univerzitných a fakultných nemocníc nelichotivé posledné miesto. Na jedenástu priečku ju s celkovým ratingom 25,1 zo 100 zaradila najmä nízka transparentnosť.

Priemerný rating nemocníc predstavoval 42,6 bodov zo 100. „Najmä nízke bodové zisky pri ukazovateľoch rehospitalizovanosť do 30 dní, reoperovanosť, úmrtnosť na mozgovo-cievnu príhodu, úmrtnosť po preklade z JIS, pokuty od ÚDZS a celková spokojnosť pacientov zapríčinili, že na konci rebríčka v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc sa aj po roku umiestnila FNsP Žilina,“ spresňuje správa INEKO.


Nemocnica v Martine vykazuje najvyššiu spokojnosť pacientov

Dáta pre vyhodnocovanie spočívali z vybraných ukazovateľov spokojnosti pacientov, kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, hospodárenia a transparentnosti za obdobie 2013-2016. Univerzitná nemocnica v susednom Martine si pohoršila oproti minulému roku o jednu priečku, nachádza sa na piatej pozícii s ratingom 46,9.

Zo všetkých jedenástich štátnych, univerzitných a fakultných nemocníc má však najvyšší ukazovateľ spokojnosti pacientov - rating nemocnice v tomto ukazovateli dosiahol hodnotu 86 bodov. Pre porovnanie - celkovo prvá nemocnica, Ústredná vojenská nemocnica SNP v Ružomberku, získala v tomto ukazovateli rating 84, ostatných deväť nemocnín sa nedostalo ani cez 65 bodov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ineko.sk