Nájomné byty na Dlabačovej ulici postaví firma DAG SLOVAKIA, a.s. za viac ako dva milióny eur


Foto: Nájomné byty na Dlabačovej ulici postaví firma DAG SLOVAKIA, a.s. za viac ako dva milióny eur
Galéria: 9 fotiek

Dopyt po nájomných bytoch vo vlastníctve mesta Žilina neustále narastá, aj preto sa snaží vedenie spolu s poslancami Mestského zastupiteľstva v Žiline hľadať nové možnosti pre ich výstavbu. V časovom horizonte najbližších rokov by mohli v meste vzniknúť dva realitné projekty pre potreby nájomného bývania.

Okrem vízie bytového komplexu v oblasti za Vuralom, ktorý počíta približne s 200 bytovými jednotkami, je to najmä polyfunkčný objekt na Dlabačovej ulici v blízkosti centra, železničnej a autobusovej stanice. Na uplynulom zasadnutí zastupiteľstva schvaľovali poslanci výsledok verejného obstarávania na výstavbu tohto projektu.

Spolu 40 nájomných bytov by mohlo vzniknúť za obdobie 14 mesiacov od začatia stavebných prác. Víťazom a realizátorom stavby, ktorý vzišiel z verejného obstarávania, je spoločnosť DAG SLOVAKIA, a.s. so sídlom v Prešove. Kritériom pre vyhodnotenie doručených ponúk bola najnižšia cena, ktorá pozostávala z ceny projektu, inžinierskej činnosti a samotnej stavby. Výsledná cena je podľa ponuky DAG SLOVAKIA, a.s. 2 156 400 eur vrátane DPH.

Poslanci žiadali upraviť zmluvu, nakoniec schválili pôvodné znenie návrhu


Pre schválením výsledkov verejného obstarávania viedli poslanci na zastupiteľstve dlhú diskusiu, keďže poslanec Jozef Juriš upozornil na možné komplikácie pri napĺňaní zmluvy a nevýhodné scenáre pre mesto, ktoré by mohli vzniknúť. „Materiál som si dosť podrobne prečítal, pre správne posúdenie mi chýbali napríklad projektové podklady, či sa bude jednať o nájomné byty zo Štátneho fondu rozvoja bývania, pretože tam sú podmienky pre získanie úveru jasne stanovené. Návrh zmluvy sa mi zdá nevyvážený,“ uviedol Juriš, ktorý zároveň upozornil, že v zmluve nie je ošetrený prípad, kedy by mesto financie od štátu nezískalo.

Galéria: 9 fotiek

Poslanec preto navrhol, aby mesto podpísalo zmluvu o budúcej kúpnej zmluve až po tom, ako bude disponovať právoplatným rozhodnutím o pridelení úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania a takisto právoplatným rozhodnutím o pridelení dotácie z ministersva. Tým by sa mohlo mesto vyhnúť problémom s financovaním v prípade, že by mesto na projekt nezískalo podporu od štátu. „Podpíšme tú zmluvu až potom, ako tieto garancie budeme mať,“ dodal Juriš s tým, že fond nemusí uspokojiť všetky žiadosti.

Nakoniec hlasoval poslanecký zbor za prijatie pôvodného návrhu na uznesenie, ak by mesto nezískalo štátnu podporu z dôvodu pochybenia v projektovej dokumentácii, bude si môcť nárokovať zmluvnú pokutu voči budúcemu predávajúcemu, teda spoločnosti, ktorá vyhrala verejné obstarávanie. Tá by mala celý komplex postaviť a následne mestu Žilina odpredať. Prípadné sankcie v zmluve vysvetľoval na rokovaní poslancov vedúci Odboru investičného na Mestskom úrade v Žiline.

„Celý článok zmluvy s ôsmimi bodmi pojednáva o sankciách, v prípade omeškania budúceho predávajúceho s vypracovaním projektovej dokumentácie je sankcia stanovená na 200 eur za deň. V prípade nedodržania termínu zhotovenia diela má budúci kupujúci právo od zmluvy odstúpiť alebo uplatniť zmluvnú pokutu vo výške 0,05% z celkovej kúpnej ceny stavby za každý, aj začatý, deň omeškania,“ spresnil priamo na zastuptieľstve Radoslav Guzma z Odboru investičného na Mestskom úrade v Žiline.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu