Obyvatelia sídliska Vlčince vysádzajú kvety v okolí bytovky, neznámy zlodej ich pravidelne kradne


Foto: Obyvatelia sídliska Vlčince vysádzajú kvety v okolí bytovky, neznámy zlodej ich pravidelne kradne
Galéria: 7 fotiek

Vďaka úpravám verených priestranstiev či novým fasádam bytoviek, na ktorých sa urobilo zateplenie, sídlisko Vlčince postupne ožíva. Aj samotní obyvatelia sa snažia prispieť ku skrášleniu prostredia vo svojom okolí, preto ho zveľaďujú novou výsadbou. Kým jedni však budujú, iní ich prácu devastujú.

Časť iniciatívnych občanov začalo v zmysle plánu výsadby, ktorý si sami pripravili, vysádzať zeleň aj kvety. Plán zahŕňa také rastliny, z ktorých po celý rok vždy niečo zaujímavé kvitne a navyše v zladených farebných kombináciách. „Mám naozaj veľkú radosť zo záhradkárskeho umenia našich občanov a tiež z toho, ako sa starajú o verejné priestranstvá. V budúcnosti chcem určite podporiť aj túto činnosť, napríklad financiami z poslaneckých fondov,“ uvádza poslankyňa za Vlčince Iveta Martinková.

Napriek tomu sa však nájdu ľudia, ktorí snahu obyvateľov Vlčiniec doslova bojkotujú. Rastliny si niekto vzal k sebe, podobný scenár pritom sklamaní záhradkári nezažili prvýkrát.„Postupne sme dokupovali zaujímavé rastliny od ruží cez rôzne okrasné trávy, malé tuje, rododendróny, niektoré vzácne a pomerne drahé trvalky, ale už sa nikdy nedočkáme výsledného efektu, ako by to vyzeralo, až to vyrastie,“ uviedla obyvateľka sídliska.

Galéria: 7 fotiek

Rastliny krátko po vysadení kradne neznámy zlodej, situácia sa opakuje často

Akonáhle rastliny vysadili, a tie sa zakorenili a začali kvitnúť, neznámy zlodej ich prišiel v noci ukradnúť. Na druhý deň ráno našli ľudia len prázdne jamy, bez rastlín. Tie boli preč, pričom situácia sa opakuje viackrát do roka.

„Navštívil nás „kvetinkár“ a zobral si to najkrajšie, čo tam rástlo. Drzosť zlodeja alebo zlodejky je neskutočná. Minule rozobral aj okrasný plôtik okolo záhonov. Volala som policajtov, lebo som už bola skutočne zúfalá, ale potom som si povedala, že čo s tým spravia?“ opisuje ďalej obyvateľka.


Iniciatívni obyvatelia, ktorí si chceli skrášliť okolie svojho bydliska, zvažujú rezignáciu. Všetky sily, ktoré vynaložili na zveľadenie priestoru pri bytovke, boli totiž zbytočné. Snaha o skrášlenie verejného priestranstva v tomto prípade vychádza nazmar a mení sa na bezplatnú pomoc pre iného záhradkára.

Ten očividne nerád utráca peniaze, naopak o rastliny má však tak veľký záujem, že ich chodí kradnúť. „Robím nákupy pre zlodeja, ktorý si zásobuje svoju záhradu alebo chatu, povedala som si, že už asi rezignujem,“ uzavrela obyvateľka Vlčiniec. Mnohí spoluobčania oceňovali prácu týchto aktívnych obyvateľov - svojich susedov, a páčilo sa im, ako zveľadili a spestrili časť sídliska.

Podobný problém pritom nemajú len ľudia na Vlčincoch, prípady zmiznutia zelene sa objavili aj v iných lokalitách. Podľa našich informácií v minulosti údajne mizli aj niektoré kríky a malé novovysadené stromy, ktoré vysadilo mesto. Zlodeji si vytipujú drahšie rastliny, ktoré potom kradnú pravdepodobne do svojej záhradky či na ďalší predaj. Aj pre týchto bezohľadných spoluobyvateľov sa darí zveľadovať Žilinu pomalšie ako by bolo možné.

Vzťah ľudí k verejným priestorom sa dá  zmeniť

„Verím tomu, že časom si ľudia zvyknú, že sídlisko je práve našim miestom pre život a musíme si ho chrániť spoločne. Dôležité je, aby sa tento priestor zveľaďoval, upravoval a získaval na hodnote. Pokiaľ je niečo sústavne zanedbávané, mnohí nad tým mávnu rukou. Ale ak sa začneme kolektívne starať, budeme zveľaďovať a pomáhať si navzájom, máme šancu meniť naše sídlisko k lepšiemu v každom smere,“ uzatvára mestská poslankyňa Iveta Martinková.

V záujme čoraz väčšieho počtu ľudí je postupné vykorenenie zlodejov, vandalizmu a sprejerov ničiacich fasády bytoviek. O skrášľovanie a zhodnocovanie sídliska sa neustále usiluje aj samotná poslankyňa, ktorá uviedla, že sa bude snažiť o získanie podpory mesta aj v ďalších projektoch.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu