Mladý umelec mení posprejovaný podchod na sídlisku Vlčince na umelecké dielo


Foto: Mladý umelec mení posprejovaný podchod na sídlisku Vlčince na umelecké dielo
Galéria: 5 fotiek

Obyvatelia sídliska Vlčince zostali milo prekvapení, keď si pri prechádzaní cez jeden z podchodov bytovky všimli veľmi príjemnú zmenu na jeho stene. Časť podchodu, ktorá bola pred zmenou neesteticky posprejovaná rôznymi nápismi, sa premenila na umelecké dielo. K tejto príjemnej zmene prispeli aj poslanci mestského zastupiteľstva Iveta Martinková a Marián Zrník.

Spolu s nimi podporili oživenie podchodu, cez ktorý prechádzajú denne desiatky ľudí, aj obyvateľka Vlčiniec či formou finančnej podpory spoločnosť Bytterm, a.s. Práve v jej správe je bytový dom, kde sa podchod nachádza. Realizácii premeny predchádzalo získanie súhlasu vlastníkov a získanie povolení.

Následne sa mohol mladý umelec Denis pustiť do práce. „Najviac mi pomohla pani Országhová, obyvateľka Vlčiniec a pán Zrník. Obom patrí veľká vďaka,“ uvádza poslankyňa Martinková, ktorá má v pláne pokračovať v obnove nepekných podchodov na sídlisku. „Pretvárame nepekné verejné priestory na nádherné, radosťou a energiou sršiace miesta,“ dodáva.

Autorovi premeny sa navyše podarilo získať finančnú podporu, tú poskytol správca bytového domu - spoločnosť Bytterm, a.s., ktorá tiež chce publikovať článok vo svojom občasníku. „Denis zanechal dominantnú pečať na našom sídlisku. Ľudia sa zastavujú, radujú, chvália, ale sú aj plní obáv, aby nádherné maľby niekto iný nepočarbal,“ hovorí poslankyňa.

Podľa slov Denisa sa mu to však nestáva príliš často, ako doplnil, mnohí ľudia pozerajú na jeho prácu s rešpektom a nedovolia si ju zničiť.

Obyvatelia Vlčiniec sa teraz pýtajú, či sa takýmto spôsobom skrášli aj druhá stena podchodu. Poslankyňa Martinková odpovedala, že realizácia by mohla prebehnúť už v budúcom týždni. 

Galéria: 5 fotiek

Na záver krátky rozhovor s mladým umelcom Denisom, ktorý skrášľuje podchod na sídlisku Vlčince.


Máš v Žiline už nejaké maľby? Ak áno, kde?

Áno v Žiline sa nachádza podstatná časť mojich výtvorov. Nejdem tu rozpisovať o každom, spomeniem tie kde je viac malieb pohromade. Budatín, podchod pri Námestí Hrdinov, Závodie - cesta Hôrecká a garáže pri hlavnej ceste. 

Študoval si umelecky zameranú školu, alebo si samouk?

Chodil som na SSUŠ (Súkromná stredná umelecká škola) v Žiline a momentálne som na vysokej škole - umeleckej. Škola mi možno dala inú perspektívu, ale v grafiti som samouk.

Odkedy sa venuješ maľovaniu?

Výtvarnému umeniu od mala a čo sa týka práce so sprejom, tak prednedávnom som oslávil 10. výročie od prvého výtvoru na stene.

V akom rozmedzí sa pohybuje odhadovaný náklad (čo sa týka náradia a farieb) na jednu takúto maľbu?

Náklady sa začínajú od 40 eur a pri väčších zákazkách (ako podchod v čínskom múre) cez 300 eur. Samozrejme k sprejom sú potrebné ďalšie veci ako valčeky, trysky, ochranné prostriedky. A samozrejme benzín, kedže to množstvo prostriedkov sa dá doviesť iba autom.

Máš niekde na internete alebo Facebooku svoju tvorbu?

Samozrejme, mám Facebook stránku https://www.facebook.com/artwallasek/ a tiež webovú stránku www.artwall.sk




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu