Svetelná križovatka v centre mesta je podľa vodičov zle nastavená, najhorší je výjazd zo Sasinkovej


Foto: Svetelná križovatka v centre mesta je podľa vodičov zle nastavená, najhorší je výjazd zo Sasinkovej

Po dlhšej dobe sa nám opäť ozval jeden z vodičov, ktorý často prechádza známou svetelnou križovatkou ulíc Kysucká - Sasinkova - Kálov a P. O. Hviezdoslava. Nie je prvým, kto vyslovuje nespokojnosť s aktuálnym stavom, no ako prvý prináša aj video z “nekonečného” čakania. 

Väčšina križovatiek v Žiline, až na výnimku pri obchodnom centre Aupark, je nastavená tak, že vodiči nečakajú dlho a často stihnú interval aj na nasledujúcej križovatke. Svetelná križovatka pri železničnej stanici však už istú dobu trápi viacerých vodičov. Najkritickejšie sú dva smery, z ktorých vodiči čakajú v kolónach, alebo nestíhajú prejsť na zelenú. Takmer pravidelne dochádza ku vzniku kolón na Kysuckej ulici, pričom interval zelenej nie je zrovna najkratší. O niečo horšia situácia je ale od Sasinkovej ulice, kde je interval naopak príliš krátky.

„Posielam video, ktoré som natočil a spracoval na jednej križovatke v Žiline. Kedysi keď nebola táto križovatka upravená, tak prejazd bol úplne bezproblémový. Teraz je to z môjho pohľadu katastrofa. Určite budú súhlasiť aj ostatní, ktorí touto križovatkou prechádzajú.“ píše znepokojený čitateľ. Podľa jeho slov mu prejazd trval viac ako 5 minút, pričom ani nestál ďaleko od svetelnej signalizácie. Červená totiž svietila príliš dlho a zelená zasa príliš krátko.



„Niektoré veci sú popísane aj priamo vo videu. Bolo by fajn, keby sa dal predĺžiť interval zelenej aspoň na 20-25 sekúnd v dopravnej špičke,“ dodáva čitateľ. Križovatku upravili začiatkom roka 2015, kedy boli zmenené intervaly z jednotlivých smerov a zároveň bolo doplnené blikanie zelenej farby pred koncom intervalu.

V rámci zmien sa zrušil aj spoločný interval zeleného signálu od Hviezdoslavovej a Sasinkovej ulice. V križovatke totiž často dochádzalo ku kolíziám a nehodám, nakoľko vodiči pre netypický tvar križovatky nevedeli, kto má prednosť. Od tejto doby občas nastáva situácia, akú zachytáva video. 

So žiadosťou o informácie, či je možné upraviť svetelné signály v dopravnej špičke, sme sa obrátili na Mesto Žilina. Článok budeme po získaní vyjadrenia aktualizovať.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu