Žltý dopravca RegioJet zvyšuje cestovné na trase Bratislava - Žilina - Košice


Foto: Žltý dopravca RegioJet zvyšuje cestovné na trase Bratislava - Žilina - Košice Foto: ilustračné

Železničný dopravca RegioJet predstavil nové ceny cestovných lístkov, ktoré vstúpili do platnosti už 24. augusta. Podľa nového cenníka zdražuje populárny žltý dopravca cesty na trase Bratislava - Žilina - Košice, dôvodom je stratovosť prevádzky. Zámerom zmeny cien je tiež pritiahnuť cestujúcich do vyšších tried - Relax a Business, keďže v novom cenníku sa rozdiely medzi týmito triedami a najnižším Standardom výrazne zmenšili.

“Viem, že akákoľvek zmena cien nie je pre zákazníkov priaznivou správou, veríme však, že naše dôvody pochopia. Aj napriek úprave cien dodržíme to, čo sme vraveli pred naším vstupom na trh, že vďaka príchodu RegioJetu sa priemerné ceny lístkov znížia natrvalo až o 30 %. Pred naším vstupom bolo cestovné v IC vlakoch ZSSK na trase Bratislava - Košice na úrovni € 20,- až € 24,-. Naše aktuálne ceny v najväčšom počte spojov začínajú na úrovni € 12,10,“ uviedol na margo zmeny cien Radim Jančura, majiteľ spoločnosti RegioJet.

Zvýšenie cien sa tak týka najmä najlacnejšieho variantu cestovania - triedy Standard. Naopak v triedach Business a Relax ceny na hlavnej nedotovanej trase klesli. „Rozdiel medzi Standardom a vyššími triedami bol taký veľký, že mnoho cestujúcich, ktorí by cestovali Relaxom alebo Businessom, radšej volili Standard za 9 eur. Veríme, že teraz si viac cestujúcich rado priplatí len 3-4 eurá a využijú služieb vyšších tried a tým uvoľnia kapacitu pre cenovo senzitívnych cestujúcich v triede Standard. Preto sme sa rozhodli napríklad na spoji Bratislava - Košice zvýšiť ceny v Standarde o cca 3 eurá a v Relaxe a Businesse, naopak, znížiť ceny o cca 3 eurá,“ vysvetľuje Radim Jančura.

RegioJet začal s dopravou cestujúcich vo svojich vlakoch medzi Bratislavou a Košicami v decembri 2014. Vtedy sa snažil prilákať cestujúcich na cenové akcie, bol výrazne lacnejší ako štátny dopravca ZSSK vo svojich vlakoch IC. Ten ich napokon po dlhej mediálne vojne úplne zrušil.

Ceny lístkov na trasách Žilina - Košice a Žilina - Bratislava

Po novom sa tak zo Žiliny dostanete do Košíc najlacnejšie mimo špičky za 7,10 eur, počas exponovaných dní začínajú lístky v triede Standard na úrovni 12,50 eur.


Ceny zo Žiliny do Bratislavy začínajú mimo špičku na úrovni 6,60 eur, počas špičky je cena 10,70 eur.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu