Peter Sagan má vlastnú známku, kúpite si ho na pošte za 1 euro


Foto: Peter Sagan má vlastnú známku, kúpite si ho na pošte za 1 euro
Dnes uviedol majster sveta v cestnej cyklistike a Žilinčan Peter Sagan novú poštovú známku, ktorú k dnešnému dňu 21.4.2016 vydala Slovenská pošta. Unikátna poštová známka s názvom “Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2015 – Peter Sagan” bola uvedená v Spojenej škole na Rosinskej ceste v Žiline. Práve tu sídli cyklistická Akadémia Petra Sagana. “Je to pre mňa česť, že môžem mať známku. Nikdy som nad tým nerozmýšľal. Ponuka prišla nečakane minulý rok a som veľmi rád, že výťažok zo známky pôjde deťom v cyklistickej Akadémii Žilina. Je to super, že sa takto dá pomôcť aj mládeži,” uviedol pri odhalení známky Sagan.

Známka vyjde v náklade 300 tisíc kusov

Sagan nie je prvým športovcom, ktorý sa svojimi výkonmi a popularitou prebojoval na poštovú známku. “V minulosti sme vydávali známky pri príležitostiach, ako sú majstrovstvá sveta v biatlone, plávaní, krasokorčuľovaní. Prípadne pri výrazných úspechoch slovenských športovcov v rámci medzinárodného športového fóra, ako sú majstrovstvá sveta vo futbale, kde sme sa prvýkrát historicky prebojovali, alebo medaily z majstrovstiev sveta v hokeji. Táto známka len prirodzene nadväzuje na už vydané osobnosti, ako boli Ján Popluhár, Vlado Dzurilla či Ondrej Nepela, z dôvodu zisku historického titulu majstra sveta a dúhového dresu v roku 2015 Petrom Saganom,” uviedol pre TASR Generálny riaditeľ Slovenskej pošty Róbert Gálik.

O ilustráciu výtvarného návrhu sa postaral slovenský ilustrátor Jozef Gertli Danglár. “Je to prvá známka, ktorú som robil. Bol som veľmi rád, že nemusím robiť nejakú historickú postavu, ktorá je 300 rokov mŕtva. Ale takéhoto mladého, vitálneho, akčného človeka. Nerobil som ho na bicykli. To som použil na pečiatku. Lebo známka je malá a chcel som tam dostať jeho mimiku, tvár, ktorú ľudia poznajú. Keď získal minulý rok titul, tie fotky obleteli celý svet. Chcel som zachovať jeho radosť,” upresnil pre TASR Gertli Danglár.

Peter Sagan na známke drží zlatú medailu z Majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike, na ktorých v americkom Richmonde zvíťazil v roku 2015. Celkový náklad bude 300 000 kusov a o tlač sa postará Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s. Súčasne so známkou budú vydané aj doplňujúce sprievodné filatelistické produkty – obálka prvého dňa (FDC) a nálepný list.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu