Mesto zbúra ďalších 6 bytoviek po neprispôsobivých občanoch


Foto: Mesto zbúra ďalších 6 bytoviek po neprispôsobivých občanoch

Radnica mesta Žilina po tom, ako vo februári zbúrala prvú bytovku na ulici Bratislavská, plánuje v tejto aktivite pokračovať. Podľa najnovších informácií pripravuje mesto Žilina búranie ďalších šiestich mestských bytoviek, ktoré zdevastovali neprispôsobiví občania. Už minulý týždeň boli zo 4 bytov na Bratislavskej ulici deložované neprispôsobivé rodiny, ktoré neplatili nájomné za pridelené mestské byty. „Rovnako sa odmietali prispôsobiť aj kultúrnemu spôsobu života bežného človeka. Dôkazom asociálneho správania sa je zdevastovaný bytový dom číslo 52 na Bratislavskej ulici, ako aj veľké znečistenie tejto lokality,“ uviedol Čorba. Ďalším problémom bolo nelegálne ubytovanie ďalších osôb mimo platnej nájomnej zmluvy. „V jednoizbovom byte tak žilo viac ako osem osôb, čo je neprijateľné aj z hľadiska hygieny,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.



Asociálov nie je možné tolerovať, ohrozená je aj statika

K problému sa vyjadril aj žilinský primátor Igor Choma, ktorý uviedol, že nie je možné tolerovať asociálnych obyvateľov Žiliny. Títo potom neskôr negatívne vplývajú aj na mesto. „Ak niekto odmieta platiť nájomné za mestský byt, devastuje nielen miestnosti, kde býva, ale aj celú bytovku až do takej miery, že je ohrozená statika stavby, nemôže byť v postavení toho, kto si riadne plní svoje povinnosti a slušne žije ako desaťtisíce iných Žilinčanov. Preto mesto nemá inú možnosť, ako deložovať takýchto obyvateľov,“ uviedol Choma.

Prvé búranie prebehlo bez väčších komplikácií

Prvú schátranú bytovku, v ktorej nelegálne bývali rómske rodiny, dalo mesto zbúrať už vo februári. „Neodkladne sme museli pristúpiť k zbúraniu bytového domu, pretože nájomníci, ktorí nemali s mestom Žilina uzatvorenú platnú nájomnú zmluvu, ho úplne zdevastovali. Keďže niektoré poschodia sa už prepadli, nemohli sme ďalej čakať, aby sa nestalo nejaké nešťastie,“ uviedol vtedy pri búraní Igor Choma. Búranie bolo plánované už od mája 2014, toto riešenie bolo najekonomickejšie. „Aj laik sa musí čudovať, že ten dom držal pohromade. Ak tam chýbajú trámy, ktoré sú zásadným nosným prvkom, ak už chýbajú časti dreveného krovu a strecha drží len na nejaké dobré slovo, tak, samozrejme, museli sme urobiť opatrenia,“ uzavrel primátor Choma





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu