Zbierku na pomoc utečencom spustili aj v Žiline


Foto: Zbierku na pomoc utečencom spustili aj v Žiline

Občianske združenie Človek v ohrození a Stanica Žilina-Záriečie v týchto dňoch začali so zbierkou materiálnej pomoci pre utečencov. Svoje aktivity koordinujú s dobrovoľníkmi, ktorí pomoc odovzdajú priamo na mieste potreby. „Cítime povinnosť pomôcť ľudom žijúcim počas cesty v neľudských podmienkach tak, ako je v našich silách. Budeme radi, ak sa k nám pridáte. Materiálnu pomoc budeme zbierať a vypravovať priebežne, aby sa čo najskôr dostala k tým, ktorí ju potrebujú,“ uvádzajú združenia vo výzve verejnosti. V prvej fáze bude pomoc smerovať do hlavného mesta Maďarska.

V Budapešti pomáhajú utečencom žijúcim mimo azylových zariadení pomáhajú miestni dobrovoľníci z organizácie Migration Aid. „Situáciu však neustále monitorujeme v prípade potreby pomoc operatívne presunieme do iných oblastí v Maďarsku, Rakúsku, Srbsku alebo Macedónsku,“ dopĺňa stanovisko organizátorov.

Kde a ako pomôcť?


Zbiera sa
• Deky, spacie vaky, karimatky, uteráky (čisté)
• Hygienické potreby – mydlá, sprchové gély, šampóny, žiletky, peny na holenie, deodoranty, zubné pasty, zubné kefky, vložky
• Potreby pre deti – skladacie kočíky, nosiče, plienky, vlhčené utierky
• Športová obuv – mužské, ženské a detské športové obutie (tenisky)
• Spodné prádlo a ponožky pre deti, ženy i mužov (kvôli hygiene iba NOVÉ)
• Veľké modré IKEA tašky

Nezbiera sa
Jedlo a pitie, oblečenie okrem uvedeného a hračky. Tieto položky sa nezbierajú z logisitického dôvodu (pri potravinách je to expirácia a pri oblečené a hračkách je to ich už momentálny nadbytok).

Vašu pomoc môžete odovzdať v bare na Stanici Žilina-Zárečie, Závodská cesta 3, Žilina


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Človek v ohrození a Stanica Žilina-Záriečie