Žilinská nemocnica má nový terapeutický prístroj, ktorý pomôže pacientom so schizofréniou a depresiou


Foto: Žilinská nemocnica má nový terapeutický prístroj, ktorý pomôže pacientom so schizofréniou a depresiou Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline zakúpila na oddelenie psychiatrie nový elektroterapeutický prístroj, vďaka ktorému poskytne pacientom novú metódu liečby, nazývanú transkraniálna stimulácia jednosmerným prúdom. Nový prístroj dáva ľuďom nádej v liečbe depresie či schizofrénie. 

Ide o menej invazívnu a bezbolestnú alternatívu elektrokonvulzívnej terapie, laicky nazývanej elektrošoky.

„Liečba pomocou nového prístroja je dobre znášaná a jej výhodou je tiež dlhotrvajúcejší účinok. Pri nízkej intenzite prúdi jednosmerný elektrický prúd cez mozgové tkanivo medzi špeciálnymi stimulačnými elektródami, ktoré sú umiestnené na presne definovaných miestach lebky,“ vysvetľuje Žilinská nemocnica v príspevku na sociálnej sieti. 


Slabý prúd zosilňuje mozgovú aktivitu pod elektródami. Jedným z najdôležitejších aspektov tejto metódy je schopnosť dosiahnuť zmeny mozgovej aktivity i potom, čo skončí stimulácia. 

Aj keď prístroje používajú počas liečebných sedení slabé elektrické prúdy, netreba sa ich vôbec báť. Táto metóda liečby sa vyznačuje bezpečnosťou, jednoduchosťou použitia a všeobecnou absenciou vážnejších vedľajších efektov. Na oddelení navyše pripravili k jej podávaniu aj príjemnejšie prostredie a pacienti tak môžu pohodlne sedieť v kresle.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu