Súťaž amatérskej fotografie AMFO oslavuje 50. výročie, na Vlčincoch otvorili výstavu fotografií aktuálneho ročníka


Foto: Súťaž amatérskej fotografie AMFO oslavuje 50. výročie, na Vlčincoch otvorili výstavu fotografií aktuálneho ročníka Foto: Roman Adamják

Celoštátna postupová súťaž a výstava amatérskej fotografickej tvorby AMFO je najstaršou a najprestížnejšou súťažou a zároveň je vrcholným podujatím tohto druhu na Slovensku. Tento rok oslavuje už polstoročie od svojho vzniku. 

Krajské kultúrne stredisko v Žiline otvorilo vo štvrtok 16. júna výstavu z krajského kola aktuálneho ročníka súťaže v priestoroch administratívnej budovy Poštová 1 na Vlčincoch. Návštevníci si môžu fotografie pozrieť do 17. júla 2022. 

Do krajského kola postúpilo 76 autorov. Ich práce posudzovala odborná porota zložená z radov profesionálnych fotografov: Mgr. art. Michal Svítok z Pezinka, Mgr. Rudolf Lendel z Bratislavy a Mgr. art. Lukáš Macek zo Žiliny. Celkovo udelila 22 ocenení a 21 čestných uznaní. Všetky ocenené práce postupujú do celoslovenského kola súťaže. 

„Tento rok sme sa rozhodli zaviesť nový systém oceňovania. Udelili sme ceny bez poradia, aby sme zabezpečili väčšiu objektivitu. Mnohokrát sa totiž stalo, že spolu súťažil napríklad kvalitný portrét a skvelá krajinka, pričom bolo veľmi náročné určiť lepšiu fotografiu,“ zhodnotil predseda poroty Michal Svítok. 

Cieľom súťaže však ani nie je byť tým najlepším. Hlavnou myšlienkou je získavanie vedomostí, rozvíjanie zručností, vizuálnej gramotnosti a umeleckoodborný rast jednotlivcov prostredníctvom poznávania, realizácie a prezentácie fotografickej tvorby. Autori súťažia v kategóriách čiernobiela fotografia, farebná fotografia, cykly a seriály a experiment.


Pri otvorení výstavy predseda poroty vyzdvihol kvalitu fotografií, ktoré sa prebojovali do krajského kola: „Poukazujem najmä na hru s tieňmi a svetlom, zaujímavé rytmické vzory a farebné kompozície, či naopak úplný minimalizmus a tvorivé grafické počiny v kategórii experiment,”

Svítok taktiež ocenil aj netradičné pohľady na krajinu, architektúru či na detaily vecí, ktoré nás denne obklopujú. Každý z účatníkov ich prezentoval cez vlastný pohľad a spracovanie.  




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu