Výskumníci zo Žilinskej univerzity navrhli vetranie operačných sál, ktoré výrazne zvýši čistotu vzduchu


Foto: Výskumníci zo Žilinskej univerzity navrhli vetranie operačných sál, ktoré výrazne zvýši čistotu vzduchu Foto: Žilinská univerzita v Žiline

Katedra energetickej techniky Žilinskej univerzity v Žiline navrhla systém vetrania operačnej sály, ktorý by mal znižovať koncentráciu pre pacienta nebezpečných častíc vo vzduchu nad operačným stolom až o 87 %. Navrhovaný systém by zároveň dokázal ušetriť približne polovicu energie potrebnej na prevádzku vetrania.

Výskumníci žilinskej univerzity sa zapojili do projektu, ktorého cieľom bolo vytvorenie čistých operačných priestorov, aby sa znížilo riziko šírenia vírusu COVID-19. Na strojníckej fakulte univerzity bolo preto vytvorené laboratórium, ktoré simuluje podmienky skutočnej operačnej sály.

Nachádza sa v ňom všetko klasické vybavenie, ako je operačný stôl, operačné svietidlo či inštrumentálne stolíky. Žilinskí výskumníci sa okrem zvýšenia čistoty ovzdušia snažia aj o zníženie prevádzkových nákladov na vetranie operačných sál.


„Naším cieľom je modifikovať vetranie tak, aby sme znížili jeho prevádzkové, ale aj obstarávacie náklady, čím by sme zlepšili finančnú situáciu v zdravotníckych zariadeniach. Týmto sledujeme nielen zvýšenie bezpečnosti pacienta a personálu, ale aj zníženie spotreby energie a dosiahnutie nižšej produkcie emisií či menšej uhlíkovej stopy takýchto zariadení,“ uviedol Pavol Mičko z Výskumného centra UNIZA.

Výskum je zameraný prevažne na úpravu laminárnych polí, ktoré usmerňujú vzduch privádzaný nad operačný stôl a na vývoj takzvaných pretlakových klapiek, ktoré zabezpečujú správne prúdenie vzduchu z čistých priestorov do tých menej čistých. Na doposiaľ veľmi úspešnom výskume spolupracuje 7 odborníkov z Katedry energetickej techniky.

„Tento výskum načrtne smer a víziu budovania moderných zdravotníckych zariadení a čistých priestorov tak, aby ich prevádzka bola bezpečná, efektívna a s čo najmenším dopadom na ekológiu,“ doplnila Adriana Valentovičová zo Žilinskej univerzity v Žiline.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu