Mesto sa chystá pomenovať na Solinkách dve námestia, obyvatelia sídliska môžu vyjadriť na názvy svoj názor


Foto: Mesto sa chystá pomenovať na Solinkách dve námestia, obyvatelia sídliska môžu vyjadriť na názvy svoj názor Foto: facebook/František Talapka

Mesto Žilina sa rozhodlo dať priestor na diskusiu obyvateľom Soliniek, v rámci ktorej môžu vyjadriť svoj názor na pomenovanie dvoch nových námestí. Návrh mesta bude prerokovaný na zasadnutí názvoslovnej komisie vo štvrtok 10. marca 2022. Solinky nemajú zatiaľ žiadne námestie a tieto dve plochy sa ukazujú ako vhodné.

Na základe požiadavky správcu Rímskokatolíckej Farnosti Dobrého pastiera Žilina-Solinky Dušana Pecka, Peter Štanský a Jozef Feiler predložili návrh na nové námestie pred farským kostolom.

Žilinský poslanec František Talapka, ktorý zodpovedá za túto mestskú časť, o diskusii k názvom námestí informoval na svojej sociálnej sieti: „Milí Solinkári, mesto sa chystá pomenovať dve plochy na Solinkách ako námestie. Prvý priestor je pred farským kostolom Dobrého pastiera. Návrh na pomenovanie je Námestie Dobrého pastiera.


Druhý priestor sa nachádza vedľa predajne Billa medzi ulicami Jaseňová, Borová, Gaštanová a Limbová. „Pre túto oblasť bola vytvorenú urbanistická štúdia, ktorá navrhuje vytvorenie zelenej oázy – pobytovej zelene poskytujúcej obyvateľom najmä oddych, relax, sedenie a rôzne voľnočasové aktivity. Na základe tejto štúdie mesto navrhuje pomenovanie Zelené námestie. Tiež sa prihliada na doterajšie názvy ulíc, ktoré sú pomenované po stromoch,“ informoval Talapka. Túto štúdiu, tak ako aj predchádzajúcu, vypracovali Štanský a Feiler.



Poslanec tiež vyzval obyvateľov k diskusii a urobil tak za účelom informovania a zistenia ich názoru na nové pomenovanie. „Ak by bol výrazný nesúhlas alebo návrh na iné pomenovanie, vytvorili by sme anketu, v ktorej by mohli Solinkári hlasovať. Zatiaľ však vnímam, že väčšina je s návrhom spokojná, niektorí by možno namiesto Zeleného námestia použili názov Zelený park,” dodal.

Niektorí diskutujúci už napísali svoje výhrady k názvu Námestie Dobrého pastiera, ale podľa vyjadrení pod týmto príspevkom poslanec vníma, že väčšina to akceptuje. Takýto názor bude tlmočiť aj na názvoslovnej komisii, kde boli ako poslanci za Solinky prizvaní.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu