Protihluková stena a zábradlie na Rajeckej ceste sú dlhodobo poškodené, s riešením prichádzajú až teraz


Foto: Protihluková stena a zábradlie na Rajeckej ceste sú dlhodobo poškodené, s riešením prichádzajú až teraz
Galéria: 4 fotky

Počas dopravnej nehody, ktorá sa stala v Žiline začiatkom roka 2019 na Rajeckej ceste, prerazilo osobné motorové vozidlo časť protihlukovej steny. Na zábrane pri autobusovej zastávke bolo vtedy dôsledkom nehody poškodených niekoľko panelov.

Na nevyhovujúci stav ešte vtedy upozornil obyvateľ mesta na stránke odkaz pre starostu. Kompetentní pracovníci zo samosprávy v marci 2019 na sťažnosť reagovali, že na základe zodpovednosti, je tento podnet priamo určený Slovenskej správe ciest (SSC), kam ho okamžite zaslali.

Po uplynutí 14dňovej lehoty na vyjadrenie bol status podnetu automaticky zmenený na neriešený. V takom prípade podnet zodpovedným inštitúciám znova posielame s upozornením na neriešený podnet,“ vyjadril sa vtedy Juraj Hurný za mesto Žilina.

Počas nasledujúcich troch rokov na to občania naďalej opakovane kompetentných z mesta Žilina upozorňovali, prípadne aktuálnu situáciu aj dopĺňali fotografiami a tí im rovnako pravidelne odpovedali, že komunikujú o stave zábrany so SSC.

Naposledy sa k sťažnostiam vyjadrila 2. februára 2022, Andrea Bialoňová z odboru pre komunikáciu a vzťahy s verejnosťou Mestského úradu Žilina a uviedla, že: „Uvedený objekt je naďalej v správe SSC, keďže doposiaľ nedošlo k majetkovo-právnemu vysporiadaniu.“


Pred pár týždňami upozornil našu redakciu na situáciu čitateľ. V súvislosti s touto sťažnosťou sme oslovili hovorcu Slovenskej správy ciest, ktorý sa vyjadril, že poškodenie evidujú a koncom februára 2022 dali vypracovať cenovú ponuku na jeho opravu.

Čakáme na cenovú ponuku od dodávateľa a následné na pridelenie finančných prostriedkov. Oprava bude realizovaná v závislosti od pridelenia finančných prostriedkov na predmetnú opravu protihlukovej steny na ceste I/64,“ uviedol hovorca SSC Martin Guzi.

Oblasť, kde došlo k poškodeniu protihlukovej steny, bola v minulosti známa častými dopravnými nehodami. Tie sa stávali ešte v čase, kedy nebol dokončený diaľničný privádzač a na cestu sa pripájali autá prejazdom cez zákrutu. Po dostavbe štvorprúdovej cesty zatiaľ k ďalším podobným udalostiam nedošlo.

Podobne ako s protihlukovou stenou je to aj so stredovým zábradlím na hlavnej štvroprúdovke v smere do Rajca, ktoré bolo poškodené počas dopravnej nehody v priebehu roka 2020. Na túto situáciu taktiež obyvatelia mesta opakovane upozorňovali na stránke odkaz pre starostu a niektorí aj kontaktovali priamo správcu cesty. Medzičasom boli zábradlia poškodené aj na ďalších miestach.

V súvislosti s týmto podnetom sme taktiež oslovili hovorcu SSC a ten sa nám vyjadril, že: „Poškodenie zábradlia na ceste I/64 (Rajecká cesta) evidujeme. K poškodeniu zábradlia sme dali vypracovať predpokladanú hodnotu zákazky. Opravu by sme chceli realizovať v priebehu roka 2022, opravu bude možné realizovať v závislosti od pridelenia finančných prostriedkov na predmetnú opravu poškodeného zábradlia na ceste I/64.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu