V Žiline sa oplatí nosiť respirátor aj v exteriéri. Smogová situácia sa za posledné dni zhoršila


Foto:  V Žiline sa oplatí nosiť respirátor aj v exteriéri. Smogová situácia sa za posledné dni zhoršila Foto: ilustračné - pixabay

Súčasne platné pandemické opatrenia prikazujú nosenie respirátora v interiéroch, ako ukazujú najnovšie údaje Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), priamo v Žiline a žilinskej kotline sa oplatí nosiť respirátor aj vonku. Smogová situácia sa totiž opäť zhoršila. Limity častíc PM10 a PM2.5 prekračujú stanovené hodnoty.

Vnímať to môžu obyvatelia napríklad vtedy, keď chcú vetrať vlastné obydlia, čo je skúsenosť jedného z našich čitateľov. Na znečistení sa výrazne podieľa nesprávne vykurovanie, preto je situácia horšia v okolitých obciach a dedinách.

„Posledné dni pozorujem zhoršenú smogovú situáciu vo vzduchu, najmä vo večerných hodinách, keď chcem vyvetrať byt. V súčasnosti, a ešte aj v čase respiračných ochorení, si sami zhoršujeme kvalitu života, dýchania, keď spaľujeme tuhé palivo a jazdíme autami, keď nemusíme. My, citlivejší na kvalitu vzduchu, nemôžeme bývať ani na dedinách - tam sa spaľuje oveľa viac tuhého paliva, dreva a kadečoho. V mestách je zase vysoká hustota dopravy,“ doplnil čitateľ.

Smutnou správou je, že na Slovensku si znečistené ovzdušie vplyvom vysokých koncentrácií rôznych smogových častíc vyžiada vyše 1 600 predčasných úmrtí. Každý dvadsiata obeť ročne pripadá na Ružomberok, Žilinu alebo Košice.

Prestížny časopis The Lancet pred časom zverejnil štúdiu, podľa ktorej na znečistenie spôsobené časticami PM2.5 zomrie v Žiline ročne 65 ľudí. Predčasne. Na zlepšenie informovanosti spustilo Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky aplikáciu Dnes dýcham, prináša v nej aktuálne informácie o hladinách znečistenia vrátane aktualizovanej hodnoty častíc pm10 a pm2.5.

Pre Žilinu sú tieto v uplynulých dňoch prekročené, preto sa odporúča obyvateľstvu obmedziť namáhavú činnosť vonku. Zdržiavať sa výraznej aktivity vo vonkajších priestorov musia rizikové skupiny. Medzi tie patria deti, tehotné ženy, chronicky chorí ľudia aj seniori:


„Vystavenie zvýšeným koncentráciám znečisťujúcich látok v ovzduší počas tehotenstva predstavuje zdravotné riziko ako pre ženu tak i pre dieťa. Ak trpíte chronickými ochoreniami dýchacej sústavy ako je astma, zápal priedušiek alebo obštrukčná choroba pľúc a srdcovo-cievnymi ochoreniami, patríte medzi citlivé skupiny obyvateľstva,“ informuje portál dnesdycham.sk

Zdroj: dnesdycham.sk

Problém môžu mať aj seniori, u ktorých sa prirodzene vekom zhoršuje zdravotný stav a v dôsledku nepriaznivej smogovej situácie môžu čeliť vyššiemu riziku postupného rozvoja ochorení dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy.

K riešeniu nepriaznivej situácie so smogom v žilinskej kotline prispievajú aj výskumníci na Katedre energetickej techniky (KET) na Žilinskej univerzite v Žiline (UNIZA), kde pomáhajú navrhnúť modifikácie prevádzkových zdrojov tepla ako sú kotle alebo krby.

Obzvlášť v našom regióne to môže výrazne zlepšiť stav a kvalitu ovzdušia, podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky je v regióne podiel vykurovania tuhými palivami v domácnostiach na úrovni medzi tromi a štyrmi pätinami. Celoslovenský priemer je približne len pätina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu