FOTO: V Kaštieli Čičmany sa stretli desiatky fujaristov z celého Slovenska, nechýbali tvorivé dielne


FOTO: V Kaštieli Čičmany sa stretli desiatky fujaristov z celého Slovenska, nechýbali tvorivé dielne
Galéria: 21 fotiek
Foto: Krajské kultúrne stredisko

Posledný septembrový víkend sa v areáli Kaštieľa Čičmany po 15-krát stretli fujaristi z celého Slovenska na podujatí Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!

Štvordňové podujatie, ktoré sa konalo v dňoch 23.-26. september bolo po prvýkrát obohatené o tvorivé dielne. Vo štvrtok a v piatok sa tak účastníci vzdelávali v oblasti výroby, ale aj hry na fujaru, a to pod vedením lektorov Michala a Matúša Fiľovcov.

Návštevníci si mohli vyskúšať niektoré z postupov výroby a tak načrieť do tajov tohto remesla. Piatok 24. 9. zároveň patril vernisáži výstavy Odkazy majstrov. Svojimi výrobkami sa na nej predstavili nielen skvelí výrobcovia a muzikanti, ale aj vynikajúci priatelia, stojaci spolu pri zrode festivalu – Michal Fiľo a Vladimír Homola. Výstava bola pre návštevníkov sprístupnená počas celého podujatia v priestoroch kaštieľa.

Jedným zo sprievodných podujatí bola aj exteriérová výstava fotografií Milana Kosca, mapujúca festival od jeho prvého ročníka.

Tri desiatky fujaristov na jednom mieste

Hlavný víkendový program patril viac ako 30 fujaristom z celého Slovenska a tiež folklórnym súborom Urpín z Banskej Bystrice, Váh z Liptovského Mikuláša, speváckej skupine Chlopi z Heľpy, Trombitášom z FSk Javorník, Pohroncom so speváčkou Veronikou Bodnárikovou a domácej FSk Lastovienke z Čičmian. V sobotu sa ešte divákom počas samostatného koncertu predstavila Ľudová Hudba Juraja Pecníka a sólisti.

Tohtoročné podujatie bolo venované životnému jubileu významného slovenského etnomuzikológa, profesorovi Oskárovi Elschekovi, ktorému organizátori odovzdali poďakovanie a vzdali úctu v programe Pocta človeku. Celým podujatím sprevádzal originálny moderátor Martin Kopor z Hriňovej.


Nedeľný program bol zahájený slávnostnou krojovanou svätou omšou za nositeľov tradícií, ktorá sa po prvýkrát konala v areáli Kaštieľa Čičmany. Dojímavý záver svätej omše patril spomienke na fujaristov, ktorí odišli do muzikantského neba.

„Tento ročník Celoslovenského stretnutia fujaristov v Čičmanoch hodnotím ako jeden z najlepších. Dôvodom je, že sme mohli počas podujatia prežiť viacero výnimočných zážitkov. Medzi najsilnejší z nich pre mňa určite patrí uctenie si jubilea 90. rokov a vzdanie pocty osobnosti v ľudovej kultúre a slovesnosti, profesorovi Oskárovi Elschekovi. Aj keď sme sa, žiaľ, kvôli jeho zdravotným problémom nemohli stretnúť osobne, využili sme moderné technológie, naživo sme sa s ním spojili a symbolicky sme mu odovzdali čičmiansku kabanicu z dielne Juraja Kudjaka,“ uviedol dramaturg programu a duša celého festivalu Michal Fiľo.

Ďalším zo zážitkov bola slávnostná sv. omša slúžená na úmysel fujaristov a folkloristov, nositeľov tradícií, ktorí nás už predišli do večnosti. Tá sa odohrávala priamo v areáli Kaštieľa v Čičmanoch a bola súčasťou víkendového programu. 

„Napriek sťaženým podmienkam sa spolu s tímom Krajského kultúrneho strediska v Žiline podarilo uskutočniť tohtoročné podujatie, čo vysoko ocenili fujaristi, účinkujúce súbory, spevácke skupiny a hlavne diváci,“ dodal Michal Fiľo.

Podujatie sa konalo v sprísnenom režime OTP a organizátori poďakovali návštevníkom za ich trpezlivosť a ochotu dodržiavať stanovené nariadenia. Organizátormi podujatia boli Krajské kultúrne stredisko v Žiline, Kaštieľ Čičmany, Obec Čičmany a Združenie autentického folklóru Pohronci. Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane! sa konalo pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja, Eriky Jurinovej, ktorá počas sobotného program pozdravila divákov a po prvýkrát si aj zahrala na fujare.

Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Krajské kultúrne stredisko