V Žilinskom kraji je zaočkovaných 38 percent obyvateľov, najmenej na Kysuciach. Ministerstvo varuje pred 3. vlnou


Foto: V Žilinskom kraji je zaočkovaných 38 percent obyvateľov, najmenej na Kysuciach. Ministerstvo varuje pred 3. vlnou Foto: ilustračné

K 23. júlu bolo v Žilinskom kraji zaočkovaných aspoň jednou dávkou vyše 265-tisíc obyvateľov, čo predstavuje zaočkovanosť na úrovni niečo málo vyše 38 percent. Lídrami v pomere zaočkovaných obyvateľov k celkovému počtu sú Žilina, Ružomberok a Dolný Kubín.

Naopak, najhoršia zaočkovanosť je v dvoch okresoch na Kysuciach - Čadca (31 percent) a Kysucké Nové Mesto (32 percent). Plná zaočkovanosť dosahuje v Žilinskom kraji 32,6 percenta. Hoci podľa od pondelka platného COVID automatu je celé Slovensko v regionálnej zelenej charakteristike, Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky dnes varuje pred začatím tretej vlny.

Tretia epidemická vlna má prísť aj preto, že delta variant sa šíri výrazne rýchlejšie a 76 percent nových prípadov za posledné dva týždne predstavujú nezaočkované osoby.


„Táto vlna bude poháňaná infekčnejším delta variantom koronavírusu, ktorý sa šíri výrazne rýchlejšie ako predchádzajúce mutácie. Očkovanie však predstavuje účinnú ochranu aj pri tomto variante. Vďaka očkovaniu sa z ochorenia Covid-19 stala preventabilná choroba,“ informuje rezort zdravotníctva.

Žilinský samosprávny kraj, pod ktorého správou sú očkovacie centrá, zároveň pokračuej s výjazdovým očkovaním v odľahlých častiach regiónu, kde sa snaží ponúkať vakcínu Janssen, teda jednodávkovú. Záujemcov o očkovanie koordinujú miestni predstavitelia a zaočkovanie je možné bez nutnosti registrácie.

Vo štvrtok 29.júla 2021 sa vakcinačná linka bude nachádzať v regióne dolných Kysúc, presnejšie v Hornom a Dolnom Vadičove a následne v Rudinskej. V piatok zavíta do Radôstky a Belej.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu