Vstúpte dovnútra Sphéry - unikátne dielo v Žiline je už prístupné verejnosti


Foto: Vstúpte dovnútra Sphéry - unikátne dielo v Žiline je už prístupné verejnosti
Galéria: 7 fotiek
Foto: Filip Beránek

Ak hľadáte nezvyčajný zážitok z umenia a architektúry, navštívte Novú synagógu v Žiline, v ktorej je momentálne nainštalované dielo Juraja Gábora Sphéra. Výstava je prístupná každý týždeň od utorka do nedele, otvorené je vždy od jednej do siedmej. V týchto dňoch sa dá aj vstúpiť dovnútra samotného diela.

Juraj Gábor je sochár a výtvarník, finalista ceny Oskára Čepana, autor viacerých inštalácii z dreva v krajine – napr. dielo Prechod pod Červenou Studňou v Banskej Štiavnici. Bol aj autorom dnes už neexistujúcej Zrakovej pyramídy v Súľove.

„Môj vstup do výstavného priestoru Novej synagógy spočíva v architektonickom doplnení kupoly do celého tvaru gule – Sphéry s priemerom 16 metrov prostredníctvom drevenej konštrukcie. Je to jednoduché, ale monumentálne gesto. Doplnenie kupoly a vytvorenie Sphéry nie je myslené ako finálne dielo, ale vytvára priestor pre dopĺňanie programu ďalších umelcov – výstav, divadelných a hudobných predstavení, diskusií, projekcií,“ povedal autor Juraj Gábor.


Nové dielo Sphéra je monumentálnou architektonickou premenou celého priestoru Novej synagógy. Počas celého roka prebieha sprievodný program. Súčasťou sú aj vzdelávacie a tvorivé dielne pre školy. Výstava je atraktívnym zážitkom pre deti. Ak by ste chceli zažiť komentovanú prehliadku aktuálnej verzie výstavy, najbližšie to bude v nedeľu 27 júna 2021 o 18:00. Podrobný program k nájdete na www.novasynagoga.sk.

Sphéru vytvoril z lokálneho dreva tím tesárov pod vedením autora. Postavenie trvalo tri mesiace a použili 53 kubíkov smrekového reziva. Autor mu venoval štyri roky príprav, ktoré sa netýkali len obsahu, ale aj technického riešenia. V Novej synagóge bude sprístupnené po celý rok 2021 a v budúcnosti je plánované jeho umiestnenie do krajiny.

Dielo vzniklo s podporou z verejných zdrojov z Fondu na podporu umenia. Dokončenie Sphéry sa podarilo vďaka 600 darcom zo Stratlabu, Čiernym dieram, podpore spoločností Kontrakting - Staviame z dreva, Mobis Slovakia a Vesely - Očná klinika. Pomohli aj venované 2 percentá z daní.

Miesto: Nová synagóga, Žilina
Dátum: 27.06.2021 - 18:00





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Nová Synagóga