Kia pri Žiline preruší v piatok výrobu na jeden deň


Foto: Kia pri Žiline preruší v piatok výrobu na jeden deň Foto: ilustračné

 Automobilová fabrika Kia Slovakia v Tepličke nad Váhom opäť preruší výrobu, v tomto roku už musela prerušiť výrobu pre problémy s dodávateľským reťazcom. Väčšie výpadky sa však podniku pri Žiline vyhýbajú, ostatné automobilové fabriky museli prerušovať výrobu pre nedostatok polovodičov na rôzne dlhé obdobia.

Za nedostatkom čipov pre automobilky stojí nárast záujmu o polovodičové výrobky v iných odvetviach, do ktorých výrobcovia presunuli dodávky z dôvodu, že pre pesimistickejšie odhady boli objednávky svetových automobiliek na vrchole pandémie krátené.

K prerušeniu výroby v piatok 11. júna dôjde v súvislosti s prípravou liniek pre nový výrobný program: „Dôvodom pre prerušenie výroby dňa 11.6.2021 je príprava na nový model,“ potvrdil hovorca Kia Slovakia Tomáš Potoček. Kórejská automobilka len prednedávnom predstavila piatu generáciu modelu Sportage, ktorá sa bude vyrábať aj pri Žiline.

V máji podnik informoval o dosiahnutí míľniku výrobky, z liniek od spustenia v roku 2006 už zišli viac ako 4 milióny vozidiel. Jubilejný model pripadol práve na Sportage.

„Prvé vozidlá v tomto závode boli z modelovej rady Ceed, ktorá je vyrábaná doteraz a je neustále navrhovaná a produkovaná v Európe predovšetkým pre európskych zákazníkov. Modely Ceed boli predstavené spolu s unikátnou sedemročnou zárukou, čo ich vynieslo medzi obľúbené modely. Kia Slovakia prekonala hranicu milión vyrobených vozidiel v roku 2012 a každé tri roky pridávala k nemu ďalší milión,“ informovala spoločnosť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu