Huawei podpísalo v Pekingu memorandum so Žilinskou univerzitou


Foto: Huawei podpísalo v Pekingu memorandum so Žilinskou univerzitou Foto: mobicrunch.com

Memorandum o spolupráci so Žilinskou univerzitou, vďaka ktorému by sa na Slovensku mohla testovať nová mobilná sieť, podpísal včera predseda Národnej rady Peter Pellegrini. Vďaka spolupráci dostanú najlepší študenti Žilinskej univerzity štipendiá. V prípade priaznivého vývoja spolupráce je v hre aj technologický park. Firma Huawei už v súčasnosti Slovensku zamestnáva približne 70 ľudí, ide však o pracovné pozície v Bratislave.

“Slovensko je optimálna krajina aj na testovanie najmodernejších technológií. Tak ako sa na strednom Slovensku testovala pred pár rokmi LTE sieť, v tejto spoločnosti už pracujú na ďalšej a podstatne rýchlejšej mobilnej sieti. Aj toto by mohla byť jedna z možností, kde by Slovensko mohlo zohrať významnú úlohu,” povedal Pellegrini, ktorý je okrem predsedu parlamentu aj Digitálny líder SR.

Výmenné pobyty

Študenti Žilinskej univerzity sa vďaka memorandu môžu tešiť aj napríklad na moderné technológie pri výučbe či výmenné pobyty. Pre najlepších sú nachystané spomínané štipendiá alebo možnosti spolupráce na projektoch. “Memorandum je o tom, že tieto dve inštitúcie si budú navzájom pomáhať, vymieňať si nápady, technológie, možno štúdie. Budú sa podporovať. Najlepších študentov bude podporovať formou akéhosi štipendia,” doplnil primátor Žiliny Igor Choma.

Huawei investuje

Čínska spoločnosť rozhodne patrí medzi lídrov digitálnej éry a výskumu, len v minulom roku investovala do výskumu viac ako šesť miliárd dolárov. Predseda Národnej rady Pellegrini, ktorý je na služobnej ceste spolu s ministrom financií Petrom Kažimírom, vyslovil želanie, aby sa spolupráca rozšírila na viaceré univerzity.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: uniza.sk