Odvolaný konateľ DPMŽ zarábal v roku 2020 vyše štyritisíc eur v čistom. O polovicu viac ako je plat primátora Žiliny


Foto: Odvolaný konateľ DPMŽ zarábal v roku 2020 vyše štyritisíc eur v čistom. O polovicu viac ako je plat primátora Žiliny

Náhle odvolanie konateľa Dopravného podniku mesta Žiliny Jána Barienčíka v uplynulom mesiaci spôsobilo rozruch medzi poslancami i verejnosťou, ktorá sa nedozvedela presné dôvody jeho odvolania. Dočasne sa na funkciu konateľa nanominoval primátor Peter Fiabáne. Poslanci mu vlastnú nomináciu odobrili až na druhýkrát počas mimoriadneho zasadnutia.

Mesto už stihlo vyhlásiť výberové konanie na nového konateľa, súčasťou zverejneného výberového konania nie je rozmedzie odmeny pre úspešného uchádzača. Odídený konateľ Ján Barienčík vykonával túto funkciu bez nároku na odmenu, zároveň však pôsobil na pozícii riaditeľa spoločnosti a podľa odpovede na infožiadosť vykonával aj funkciu ekonomického námestníka.

Za všetky jeho služby na základe všetkých platných zmlúv mu boli za rok 2019 vyplatené finančné prostriedky v celkovej výške 49 140,90 eur. Pri jednoduchom prepočte na počet mesiacov vychádza, že si bývalý konateľ prilepšil za výkony funkcie riaditeľa a námestníka mesačne o viac ako 4000 eur v čistom. Za rok 2021 mu bolo vyplatených 24 616,03 eur.

V súlade s tým, ako to bolo prezentované verejnosti, sa po vzájomnej dohode medzi primátorom mesta Žiliny Petrom Fiabáne a odvolaným konateľom Jánom Barienčíkom neodkomunikovali presné dôvody odvolania. Žilinčania ich môžu poznať len v nejasných náznakoch, čo prekážalo aj niektorým poslancom žilinského mestského zastupiteľstva.


Zarobil viac ako primátor

Dôvodom má byť nesúlad vízie o tom, ako by mal Dopravný podnik mesta Žiliny ďalej smerovať. V blízkej budúcnosti ho čakajú rozsiahle a objemné infraštruktúrne projekty a výzvy. Primátor Fiabane na zastupiteľstve počas rokovania o jeho nominovaní poprel fámy, že by mali záujem podnik privatizovať.

Napokon po búrlivej diskusii a naliehaní poslancov vymenoval tri dôvody, ktoré ho viedli k odvolaniu a môže ich verejnosti predstaviť: „Iný pohľad na ekonomické fungovanie spoločnosti, rozdielny pohľad a absencia spolupráce v rámci majetkovoprávneho vysporiadania medzi mestom Žilina a dopravným podnikom, a takisto rozdielny pohľad na riešenie problematiky osvetlenia. Toto sú tri veci, ktoré by som ja pomenoval, nemám záujem a nebudem preberať iné veci na pôde zastupiteľstva. Chcem zdôrazniť, že sú aj ďalšie dôvody, ktoré na toto rokovanie nepatria.“ 

Pri pohľade na vyplatené finančné prostriedky odchádzajúcemu konateľovi, riaditeľovi a ekonomickému námestníkovi je zrejmé, že minimálne jeho osobného ohodnotenia sa koronakríza nedotkla. Kým za rok 2018 mu bolo vyplatených približne 42 tisíc eur, za rok 2019 to už bolo 46 tisíc a v koronakrízovom roku 2020 až 49 tisíc.

Výška vyplatených odmien a celkových nákladov v jednotlivých rokoch

Keďže údaje nám poskytli z dopravného podniku na základe infožiadosti v súhrnnej výške, nie je jasné, aká časť sa vzťahuje na príjem z pracovnej zmluvy a aká na odmeny či iné príjmy. Spolu ale služby exkonateľa stáli mestský dopravný podnik za uplynulého tri a pol roka sumu bezmála 300 tisíc eur. Okrem vyplatených odmien zahŕňa aj náklady na dane či odvody a prípadne iné položky.

Plat vyše 4000 eur v čistom je o polovicu vyšší ako je základná mzda primátora krajského mesta Petra Fiabáne. Tomu prislúchala v roku 2020 tabuľková odmena v čistom 2700 eur, jeho základný plat je výsledkom násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve a koeficientu pre veľkosť mesta. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu