FOTO: Pri Turčianskych Tepliciach sa prevrátil kamión s kyselinou chlorovodíkovou, z cisterny neunikla


FOTO: Pri Turčianskych Tepliciach sa prevrátil kamión s kyselinou chlorovodíkovou, z cisterny neunikla
Galéria: 4 fotky
Foto: Krajské riaditeľstvo HaZZ v Žiline

Dnes 7. mája 2021 v skorých ranných hodinách zasahovali hasiči v katastri obce Rudno (okres Turčianske Teplice), kde sa ešte vo štvrtok prevrátil kamión prevážajúci nebezpečnú látku. Pri dopravnej nehode došlo k úniku prevádzkovej kvapaliny z nákladného vozidla do pôdy.

Nehoda sa stala na štátnej ceste druhej triedy II/519 vo štvrtok okolo ôsmej hodiny ráno, počas dnešného dňa odstraňovali jej následky. Kamión prevážal kyselinu chlorovodíkovú, cisterna sa pri náraze oddelila od ťahača a zostala prevrátená mimo cestnej komunikácie.

„Z ťahača unikla do pôdy prísada AD blue, k úniku prevážajúcej nebezpečnej látky nedošlo. Pri nehode nebol nikto zranený. Hasiči zabezpečili cisternu proti pohybu a vykonali potrebné opatrenia na zamedzenie úniku prevážajúcej látky,“ spresnil Michal Kypus z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline.

Ťahač bol po vykonaní protipožiarnych opatrení vytiahnutý na cestu a odtiahnutý odťahovou službou. Prepravca z Poľskej republiky si zabezpečil náhradnú cisternu, ktorá na miesto dorazila až v noci.


Za účelom odstránenia následkov dopravnej nehody museli vytvoriť riadiaci štáb, ktorý pozostával z jednotiek Záchrannej brigády HaZZ v Žiline, z Hasičskej stanice v Žiline, Hasičskej stanice v Martine, Hasičskej stanice v Turčianskych Tepliciach, Dobrovoľného hasičského zboru v Sučanoch, Slovenskej inšpekcie životného prostredia a Polície.

Po zastavení premávky a uzatvorení cesty sa začalo s prečerpávaním nebezpečnej látky do náhradnej cisterny. Po ukončení prečerpávania bola havarovaná cisterna za pomoci žeriavu naložená na vozidlo odťahovej služby.

Počas celého priebehu zásahu bol zabezpečený monitoring okolia, pričom nebol nameraný žiadny únik nebezpečnej látky. Krátko po 12:30 hod. hasiči ukončili práce na odstraňovaní následkov nehody.

Hasiči zasahovali v protichemických oblekoch za pomoci autonómnych dýchacích prístrojov. Počas obidvoch dní zasahovalo celkom 25 hasičov s 12 kusmi hasičskej a špeciálnej techniky.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Krajské riaditeľstvo HaZZ v Žiline