FOTO: Pri Bytči už nasadili tisíc sadeníc z prvej dobrovoľníckej výsadby. Cieľom je milión stromov na Slovensku


FOTO: Pri Bytči už nasadili tisíc sadeníc z prvej dobrovoľníckej výsadby. Cieľom je milión stromov na Slovensku
Galéria: 7 fotiek
Foto: LESY Slovenskej republiky

Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky dnes informoval, že nad Petrovicami bolo vysadených už prvých tisíc sadeníc v rámci pilotnej dobrovoľníckej výsadby. Dobrovoľníci na mieste sadili rôzne druhy a vďaka ich snahe sa tu čoskoro dočkáme lesov.

„V zemi je už tisíc sadeníc z prvej dobrovoľníckej výsadby, odštartovali sme ju nad Petrovicami v okrese Bytča a vo svahu oslabenom lykožrútom a neskôr zničenom vetrovou kalamitou sa vysadil zmiešaný porast v zložení buk, jedľa a smrek,“ informovali lesníci.

Vďaka dobrovoľníkom pod odborným dohľadom zamestnancov Lesnej správy Považská Bystrica sa v tomto nádhernom prostredí Javorníkov bude o niekoľko rokov nachádzať pestrý les. Iniciatíva Milión stromov pre Slovensko vznikla spoluprácou o.z. MOJE SLOVENSKO, Lesy Slovenskej republiky a PEFC Slovensko a jej cieľom je zasadiť milión stromov.


Všetky dobrovoľnícke výsadby sú pre jednotlivcov, skupiny či firmy zadarmo. Na stránke mojles.sk je možné registrovať sa pre aktuálne zverejnené termíny. Po tejto výsadbe zostáva ešte 998 934 stromov, spropagovať akciu pomáhajú aj známe osobnosti.

Napríklad v okolí Banskej Bystrice bude sadenie prebiehať s Marekom Ťapákom. V našom kraji je najbližší termín výsadby piatok 14. mája na Slanickej osade v okolí Námestova.

Za uplynulý rok nasadili štátni lesníci v našom kraji 7 miliónov sadeníc, väčšina zalesňovacích úloh sa koncentrovala na plochy po náhodnej ťažbe, predovšetkým po podkôrnikovej kalamite. Spolu lesníci v žilinskom regióne zalesnili plochu 2116,36 hektárov a v tejto činnosti budú pokračovať aj počas aktuálneho roku.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu