Za uplynulý rok vysadili lesníci na území Žilinského kraja vyše 7 miliónov sadeníc stromov


Foto: Za uplynulý rok vysadili lesníci na území Žilinského kraja vyše 7 miliónov sadeníc stromov Foto: LESY Slovenskej republiky

Z celkového počtu viac ako 16 miliónov sadeníc, ktoré počas minulého roku vysadili štátni lesníci, bolo vyše 7 miliónov na území Žilinského kraja. Väčšina zalesňovacích úloh sa koncentrovala na plochy po náhodnej ťažbe, predovšetkým po podkôrnikovej kalamite. 

Všetky tri najviac postihnuté odštepné závody Žilina, Čadca a Liptovský Hrádok sa nachádzajú v našom regióne. Okrem nich tu fungujú ešte závody Námestovo, Považská Bystrica a špecializovaný OZ Semenoles. Posledne menovaný pestuje produkciu sadeníc pre celé Slovensko aj súkromné subjekty.

Tento špecializovaný odštepný závod má rozpestovaných približne 59 miliónov kusov sadeníc, z toho 42 percent sú listnaté dreviny. Ich vek počas zasadenia závisí od druhu dreviny - napríklad smrekovec sa vysádza ako jednoročná drevina, jedľa sa sadí ako päťročná.

Celkovo sa na území Žilinského kraja vysadilo 7 072 245 kusov sadeníc. Výsadba sa aj vďaka priaznivému počasiu netradične pretiahla až do takmer zimného obdobia.

„Na Orave sa obnovila plocha 275 hektárov, z toho umelou obnovou - zalesňovaním - približne 231 a prirodzenou obnovou ďalších 44. Na Liptove sme celkovo zalesnili plochu s rozlohou 987 hektárov, na Kysuciach sme zrealizovali umelú obnovu na ploche 336 hektárov a ďalších 83 sa obnovilo prirodzeným zmladením. Za Odštepný závod Žilina bolo zalesnených približne 396 hektárov a na Považí ďalších 38 hektárov,“ priblížila Marína Debnárová, hovorkyňa štátneho podniku LESY Slovenskej republiky.

Najviac u nás sadia buky a smreky

Spolu lesníci v žilinskom regióne zalesnili plochu 2116,36 hektárov a v tejto činnosti budú pokračovať aj počas aktuálneho roku. LESY SR zamestnávajú v Žilinskom kraji stovky zamestnancov - lesníkov a pracovníkov na technicko-hospodárskych správach. Počas sezóny sú pre pestovateľskú činnosť prostredníctvom dodávateľských firiem najímaní ďalší pracovníci.


Pre vyššie nadmorské polohy u nás vysádzajú najmä buky a smreky: „Žilinský kraj sa líši od iných krajov, hlavne od južne položených, kde prevládajú v rámci výsadby aj prirodzeného zloženia dreviny ako borovica, buk či dub. U nás je to vo vyšších polohách smrek, jedľa a buk. V Odštepnom závode Žilina sme vysádzali buk a smrek na približne rovnakej ploche, ďalej sme sadili smrekovec, jedľu či borovicu aj jelšu,“ dodáva Debnárová.

Najrozšírenejšou drevinou na Slovensku je porast buka lesného, nasleduje dub zimný a jedľa biela. Zloženie vo výsadbe za jednotlivé jednotky je určené z predpisu v programe starostlivosti o les, pričom vystihuje produkčné a prípadne aj mimoprodukčné funkcie následného porastu.

„Na kalamitných holinách po ťažbe prevažne ihličnatých porastov je práve buk hlavnou drevinou pre zabezpečenie statickej odolnosti a ekologickej stability zakladaných lesných porastov. Podobnú úlohu spĺňa aj jedľa, jej podiel je však niekoľkonásobne nižší z dôvodu enormného poškodzovania zverou,“ vysvetľuje Rudolf Bruchánik z odboru usmerňovania lesníckych činností. 

Pri zostavovaní programu sa berie do úvahy prirodzená skladba a následná stabilita porastu, závisí to preto aj od takzvaných lesných vegetačných typov. Lesníci budú v sadení pokračovať aj tento rok, cieľom je zvyšovať podiel prirodzenej obnovy lesa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu