Hájičania sa stretávajú o druhej ráno na balkónoch, budia ich diviaky prevracajúce koše


Foto: Hájičania sa stretávajú o druhej ráno na balkónoch, budia ich diviaky prevracajúce koše Foto: čitateľka

Nedobrovoľnú možnosť na spoznávanie susedov poskytujú obyvateľov najmladšieho žilinského sídliska Hájik diviaky, tie pravidelne v noci prevracajú kontajnery. Hluk podľa našich čitateľov pravidelne vyháňa obyvateľov na balkóny, kde pozorujú, čo sa deje.

Obyvateľka Hájika Andrea nám poslala fotografiu, zachytávajúcu boj diviakov s kontajnerom o druhej v noci. Nevyspatých Hájičanov ráno čaká rozhádzaný odpad, prevrátené koše a neporiadok na sídlisku.

Oceňujú obetavú prácu zamestnancov technických služieb, ktorí pravidelne koše vrátia na miesto a neporiadok poupratujú, celé sídlisko vyčistia do pôvodného stavu. Tak, aby kontajnery mohli diviaky na ďalšiu noc opäť prevrátiť.

„Kontajnery sú následne na mieste, čudujem sa smetiarom, že oni sami sa nesťahujú. Vždy to poupratujú a na druhý deň opäť,“ dodala čitateľka.


Kontajnery aj sídlisko vrátia pracovníci technických služieb do pôvodného stavu. Zdroj: čitateľka

Problémy s diviačou zverou sú na Hájiku dlhodobou záležitosťou, v minulosti bolo realizovaných niekoľko opatrení ako čistenie územia v okolí od náletových drevín a takisto boli vybudované stojiská na vybraných lokalitách. Nie všade je to z technických dôvodov možné. Aj na týchto miestach ale plánujú poslanci spolu s mestom vybudovať aspoň betónové kryty na klasické 1000 litrové smetné nádoby.

Rovnaké sú na skúšku umiestnené na Kempelenovej ulici. „Tieto kryty sú podľa môjho názoru estetické a majú pravdepodobne veľmi dlhú životnosť. Zlepšenie kvality narábania s odpadom je okrem ekologického prínosu aj jedným zo spôsobov zamedzenia pohybu divej zveri na sídlisku. Z dlhodobého pohľadu však okrem budovania nových stojísk treba aj obyvateľov schopných stojiská správne používať a dodržiavať aspoň elementárny poriadok,“ uviedol pre Žilinak.sk mestský poslanec za Hájik Ján Ničík.

Ďalšia noc, opäť rovnaký problém. Zdroj: čitateľka

V uplynulom roku sa na Hájiku vybudovali štyri nadzemné kontajnerové stojiská, na ďalších šiestich miestach to neumožňovali podzemné siete alebo iné dôvody. Samospráva pripravuje projektovú dokumentáciu na vybudovanie polopodzemných kontajnerov tam, kde to možné bude.

Polopodzemné kontajnery sa stávajú trendom v mestách, ich väčšia časť je umiestnená pod zemou a v prípade dobrého systému umožňujú napríklad aj monitorovanie stavu naplnenosti. V Žiline ich budujú aj ako súčasť nových developerských projektov, napríklad v rezidenčnom bývaní Zelené Vlčince sú vybudované moderné a ekologické polopodzemné kontajnery MOLOK od spoločnosti REDOX-ENEX.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu