VIDEO: Kontajnery na Hájiku prevracajú diviaky, budovanie polopodzemných je v projektovej fáze


Foto: VIDEO: Kontajnery na Hájiku prevracajú diviaky, budovanie polopodzemných je v projektovej fáze Foto: čitateľka

Veľká časť obyvateľov žilinského sídliska Hájik má za posledné roky skúsenosť s divou zverou, ktorá pravidelne navštevuje kontajnery v rôznych lokalitách a vyberá z nich potraviny.

Diviaky si postupne zvykli prevracať kontajnery a hľadať v nich zvyšky potravy. V niektorých prípadoch ich k tomu motivujú ľudia nesprávnym zatváraním smetných nádob či ponechávaním potravín vedľa košov.

Mesto Žilina bojuje proti diviakom na sídliskách rôznymi spôsobmi, v minulosti sa uskutočnili brigády na čistenie pozemkov a odstránenie náletových drevín za účelom presvetlenia porastu. To pomáha znemožniť sústredenie a zalíhanie diviačej zvery s následným presunom do obývaných častí sídliska.


Pôvodne bol v spolupráci s mestskými poslancami za obvod naplánovaný projekt vybudovania kontajnerových stojísk na desiatich miestach, nie všade sa to pre inžinierske siete podarí:

„Na Hájiku sa v roku 2020 vybudovali štyri nadzemné kontajnerové stojiská. Hustota podzemných sietí aj iné technické príčiny neumožnili vybudovanie kontajnerových stojísk na všetkých 10 miestach, ktoré sme ako poslanci v spolupráci s mestským úradom a obyvateľmi Hájika pri ich plánovaní navrhli,“ vysvetlil Ján Ničík, poslanec a predseda volebného obvodu na Hájiku.


Kryté stojiská, polopodzemné kontajnery aj betónové kryty

Proti diviakom, ktoré sú schopné prevrátiť kontajnery, pomáhajú zapustené smetné nádoby. Tie si však vyžadujú podstatne väčšie nároky na priestor pre ich obsluhu: Samospráva pripravuje projektovú dokumentáciu na vybudovanie polopodzemných kontajnerov tam, kde to bude technicky možné. Tie ako poslanci aj väčšinovo preferujeme. Ich realizácia je časovo závislá od možností rozpočtu mesta,“ dodal Ničík.

Na ostatných miestach, kde sa nedá z technických dôvodov vybudovať kontajnerové stojisko pod zemou ani nad zemou, chcú poslanci osadiť betónové kryty na klasické 1000 litrové smetné nádoby. Tri takéto kryty skúšobne mesto umiestnilo do konca apríla 2021 na Kempelenovej ulici.

Zdroj: Ján Ničík

„Tieto kryty sú podľa môjho názoru estetické a majú pravdepodobne veľmi dlhú životnosť. Zlepšenie kvality narábania s odpadom je okrem ekologického prínosu aj jedným zo spôsobov zamedzenia pohybu divej zveri na sídlisku. Z dlhodobého pohľadu však okrem budovania nových stojísk treba aj obyvateľov schopných stojiská správne používať a dodržiavať aspoň elementárny poriadok,“ hovorí mestský poslanec.

Infraštruktúra je len jedným z komponentov boja proti diviakom na Hájiku. Svoju rolu tu zohráva ľudský faktor, nové stojiská zrejme niekto stihol podpáliť:

„Na konci januára 2021 jedno z vyššie spomínaných štyroch kontajnerových stojísk vyhorelo, jedno vykazuje technickú chybu pri posuvných dverách. Skúsenosti, aj pozitívne, aj negatívne, s vybudovanými stojiskami či krytmi na smetné nádoby musíme ako obyvatelia Hájika jasne pomenovať a hlavne rozumne využiť pri ďalšom rozhodovaní o podobe sídliska,“ uzatvoril Ján Ničík.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu