Odberové miesta prevádzkované mestom otestovali 24 531 ľudí, pozitívny výsledok má 85


Foto: Odberové miesta prevádzkované mestom otestovali 24 531 ľudí, pozitívny výsledok má 85 Foto: Mesto Žilina

Aj tento víkend pripravilo mesto Žilina odberné miesta, na ktorých sa bolo možné otestovať antigénovými testmi. Žilinčanom bolo k dispozícii 23 odberných miest, desiatka z nich ponúkala aj možnosť online registrácie na konkrétny dátum a čas.

Možnosť otestovať sa cez víkend využilo v týchto 23 miestach viac než 24 tisíc obyvateľov: „V Žiline bolo počas víkendového skríningového testovania na ochorenie COVID-19 otestovaných celkom 24 531 ľudí. Antigénový test zistil pozitívny výsledok u 85 z nich, čo v percentuálnom vyjadrení predstavuje pozitivitu 0,346%. Priemer vykonaných testov na odberné  miesto bol počas víkendu 1 022,“ potvrdil hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Najviac vykonaných odberov na odberné miesto bolo 1 201, najmenej ich prišlo 793. Tieto výsledky sa týkajú len odberných miest, ktoré otvorilo a cez víkend prevádzkovalo mesto Žilina. Do celkovej štatistiky budú zahrnuté aj výsledky zo stálych mobilných odberných miest a ďalších miest v okrese.

Od dnešného dňa začína platiť Alert systém pre monitorovanie vývoja epidémie a prijímanie protiepidemických opatrení v závislosti od intenzity šírenia SARS-CoV2 (Covid-19), ktorý pozná verejnosť pod názvom COVID automat. Žilinské okresy sú na základe uznesenia vlády roztriedené do dvoch stupňov varovaní, znamená to pre ne rôzne nároky na maximálny vek testu.

„Regionálne môže byť situácia veľmi odlišná v rámci Slovenskej republiky a teda aj opatrenia by mali odzrkadľovať odlišné ciele a potreby na regionálnej úrovni. Nakoľko je však nemocničný systém na Slovensku previazaný a je možné pacientov prevážať medzi zariadeniami je nevyhnutné stanoviť aj celonárodné kritéria, ktoré majú celonárodnými opatreniami za cieľ v kritickej situácií predísť kolapsu zdravotníctva,“ popisujú logiku systému autori.


V Žilinskom kraji platí tretí stupeň pre okresy Bytča, Dolný Kubín a Martin. Obyvatelia týchto regiónov potrebujú do práce test s negatívnym výsledkom už od stredy 10. februára, pričom nesmie byť starší ako 7 dní. V ostatných okresoch bude potrebný test až od 15. februára, jeho platnosť bude 14 dní. 

 

Štatistiky ku koronavírusu v Žilinskom kraji nájdete na www.zilinak.sk/covid

 

Stupeň varovaniaIII.II.
OkresyBytča, Dolný Kubín, MartinŽilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Turčianske Teplice, Ružomberok
Platnosť testu7 dní 14 dní
Preukazovanie pri ceste do práceod 10. februára (streda)od 15. februára (pondelok)


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu