V Žiline miznú nelegálne aj legálne billboardy pomaly, zmeniť by to mohol nový zákon


Foto: V Žiline miznú nelegálne aj legálne billboardy pomaly, zmeniť by to mohol nový zákon Foto: ilustračné

Aj keď znižovanie reklamného smogu v podobe odstránenia nelegálnych aj legálnych reklamných stavieb je častým prísľubom kandidátov v predvolebnej kampani, využívanie billboardov zároveň stále patrí medzi hlavné spôsoby propagácie. Aj preto miznú reklamné nosiče popri cestách len minimálne.

V Žiline bolo počas aktuálneho volebného obdobia odstránených prednedávnom niekoľko desiatok plôch, aj to však na základe akcií predošlého vedenia. Samosprávy sa pri odstraňovaní reklamných stavieb sťažujú na nepružnú legislatívu, jej znenie často nahráva nepoctivým podnikateľom v oblasti vonkajšej reklamy.

Práve to chce zmeniť skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky zo strán Sloboda a Solidarita a Za ľudí, ktorá predkladá návrh na novelu zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku.

V prípade, že bude nový stavebný zákon schválený v navrhovanom znení, dostanú obce a mestá rýchlejšie nástroje na odstraňovanie billboardov a iných nelegálnych a legálnych reklamných stavieb. Výraznou zmenou je navrhovaná zmena štatútu reklamných stavieb - v novom znení by sa stali stavbami dočasnými s dobou trvania povolenia najviac tri roky. Následne by ich bolo nutné nanovo predlžovať.

„Stavebné povolenie na reklamné stavby je dnes možné udeliť aj na dobu neurčitú, pričom spravidla trvanie reklamných stavieb nie je obmedzené. Takéto povolenie však vytvára zo stredno- a dlhodobého hľadiska značný problém pri prípadnom odstraňovaní reklamných stavieb. Príslušný stavebný úrad pri udeľovaní povolení nevie a nemôže predvídať, ako bude vyzerať daná ulica alebo časť mesta, kam sa reklamná stavba umiestňuje, o päť, či desať rokov,“ vysvetľujú dôvod plánovanej zmeny autori návrhu.

Mestá nevedia predvídať, kde bude billboard neskôr zavadzať

Pri reklamných stavbách so stavebným povolením na dobu neurčitú nemajú mestá a obce reálnu šancu regulovať ich počet a zabezpečiť odstránenie. Všetky stavebné povolenia na dobu neurčitú sa stanú stavebnými povoleniami na dobu určitú s platnosťou do 30. apríla 2024.

Problémom je aj frekventovanejšia premávka pri zvyšovaní urbanizácie miest, vodičov ohrozujú aj tie billboardy, ktoré v minulosti nepredstavovali problém z hľadiska odpútavania pozornosti.

„Nezanedbateľným problémom v tomto smere je aj pozornosť vodičov na miestach, kde sa násobne zvýšila premávka. Tento stav navrhujeme zmeniť tak, že reklamné stavby sa budú povoľovať len na dobu určitú, najviac na tri roky. Stavebný úrad môže následne na žiadosť vlastníka rozhodnúť o predĺžení alebo nepredĺžení stavebného povolenia. Týmto spôsobom môže stavebný úrad regulovať a prehodnocovať umiestňovanie reklamných stavieb.“


Množstvo billboardov popri cestách v Žiline stojí bez povolenia, paradoxom je, že na ich odstránenie je už povolenie potrebné. Aj to adresujú autori v novom znení, podľa ktorého už nebude nutné mať na odstránenie nelegálnej stavby povolenie stavebného úradu a postačí súhlas. Tým sa skrátia aj lehoty a priestor na špekulovanie, ku ktorému v praxi dochádza.

Ohlásenie odstránenia reklamnej stavby bude môcť podať aj obec

Skutočný záujem predstaviteľov samospráv o zlepšenie kvality verejného priestoru sa ukáže po schválení zákona vďaka pridaniu obcí medzi subjekty, ktoré môže podať ohlásenie odstránenia reklamnej stavby. A to na základe toho, že nelegálne billboardy sú umiestnené na jej území.

„Doplnenie obce medzi subjekty s právomocou v rámci svojho územia je logickým doplnením, keďže obec je tým subjektom, ktorému by malo najviac záležať na starostlivosti o svoje územie. Zároveň by sa obciam otvorila možnosť riešiť veľké množstvo nelegálnych stavieb, ktoré v súčasnosti riešiť nevedia,“ vysvetľujú autori novely.


Posledným výrazným kladivom na špekulantov je zvýšenie pokút až na sumu 1 350 eur, vďaka ktorému majú mať pokuty opäť sankčný charakter. Dnes je totiž možné platiť pokuty za neoprávnené užívanie majetku, prevádzkovateľom sa ale môže “investícia” vrátiť niekoľkonásobne na zisku z prenájmu. Dnes platné pokuty označujú autori za symbolické:

„V závislosti od veľkosti reklamnej plochy sú vymerané na 150 eur až 450 eur. Výška takejto sankcie pre vlastníkov reklamných stavieb nepôsobí odstrašujúco a je bežnou praxou, že vedome kalkulujú s tým, že proces udelenia sankcie, ak k udeleniu sankcie vôbec dôjde, trvá tak dlho, že sa im sankcia počas doby, kedy prevádzkujú reklamné stavby v rozpore so zákonom, niekoľkonásobne vráti. Preventívna funkcia súčasných sankcií tak nie je naplnená. Výška sankcií sa zvyšuje trojnásobne tak, aby mala dostatočne odstrašujúci účinok,“ uzatvára skupina poslancov.

Zvýšenie pokút môže zlepšiť príjmy príjmu verejnej správy a znížením počtu reklamných stavieb pomôže životnému prostrediu aj bezpečnosti. Vizuálny smog vplýva negatívne na bezpečnosť cestnej premávky, ale do veľkej miery aj na vzhľad slovenských miest a obcí. V prípade schválenia začne platiť nový zákon už 1. mája 2021.

 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu