Študenti Žilinskej univerzity v Žiline budú skúšky v zimnom semestri skladať výlučne dištančnou formou


Foto: Študenti Žilinskej univerzity v Žiline budú skúšky v zimnom semestri skladať výlučne dištančnou formou Foto: ilustračné

Aktuálne opatrenia a prísny lockdown majú dosah aj na skúškové obdobie Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA), ktoré začalo pred troma dňami a skončí 19. februára. Podobne ako väčšina vyučovacieho procesu, aj skúšky budú vykonávané výlučne dištančnou formou. Vyplýva to z príkazu rektora Jozefa Jandačku.

Práca na doma bola ustanovená všetkým tým zamestnancom, ktorým to povaha práce umožňuje. Zároveň musia byť títo zamestnanci k dispozícii prostredníctvom e-mailovej a telefonickej komunikácie a zdržiavať sa na vopred dohodnutom mieste.

Časti pracovníkov univerzity, ktorí nemôžu pracovať z domu a zároveň ich prítomnosť na pracovisku nie je nevyhnutná, bolo udelené pracovné voľno z dôvodu prekážok na strane zamestnávateľa.

Kým zamestnanci na home office dostanú stopercentný plat, tí s nariadeným voľnom získajú náhradu mzdy vo výške 80 percent funkčného platu. Zároveň rektor zakázal služobné cesty zamestnancov UNIZA, všetky návštevy na univerzite aj realizáciu spoločenských, kultúrnych a športových podujatí. 

Do vybavenia v uplynulom roku výrazne zainvestovali

Vyučujúci aj študenti sa tak po týždňoch virtuálnej výučby v zimnom semestri pripravujú na diaľkové skladanie skúšok. Prenesenie vyučovania do online priestoru bolo podľa hovorkyne univerzity Adriány Valentovičovej plynulé vďaka tomu, že UNIZA disponuje moderným vybavením. 

Na jedného vyučujúceho pripadá viac ako jedno prenosné elektronické zariadenie v podobe tabletu či notebooku: „Sme moderná technická univerzita a dištančná forma výučby nás nijako neprekvapila, ani nezaskočila. Neustále zvyšujeme technickú úroveň vybavenia univerzity, ako aj našich zamestnancov, penetrácia notebookov a tabletov je viac než jedna celá. Neevidujeme žiadne pripomienky zamestnancov, že by nebolo možné výučbu uskutočniť z práce na doma. Univerzita v priebehu roka 2020 investovala nemalé prostriedky do technického vybavenia,“ potvrdila hovorkyňa.


Prispôsobenie sa situácii prinieslo aj zaujímavé výzvy a ich riešenie, jednou z nich sú online laboratórne merania. Tie môžu prebiehať vďaka on-line kamere, celý proces cvičení prispôsobili vyučujúci potrebe študentov:

Študenti aktívne sledujú a zapájajú sa do prebiehajúcich meraní. Vyučujúci vysvetlí, ktoré údaje je potrebné merať, snímať a ukladať. Takto získané údaje z prístrojov, zariadení alebo technológií  študenti spracujú použitím skrípt alebo učebných textov do výsledných referátov. Vyučujúci spravidla pripravuje aj individuálne zadania pre študentov,“ dodala Valentovičová.

Na diaľku sa vzdelávajú aj seniori

Dištančná forma vzdelávania prebieha aj na Univerzite tretieho veku (U3V UNIZA), študenti z radov seniorov aktívne prijali možnosť zvyšovať svoje digitálne zručnosti:

„Študenti U3V sú veľmi aktívni a prispôsobili sa zmenenej situácii ako všetci študenti na UNIZA. Starší učiaci sa zvládajú online vzdelávanie s ľahkosťou a posilňujú aj svoju digitálnu gramotnosť. Vzhľadom k ich jasnej motivácii ku štúdiu a skvelým lektorom sú aj online hodiny pre nich mimoriadne pútavé,“ uzavrela hovorkyňa UNIZA.

Zatvorené sú aj stravovacie a ubytovacie zariadenia, výnimkou je ubytovaných 71 zahraničných študentov a 1 študent programu Erasmus+. Tí sú zároveň povinní dodržiavať zásady zníženia rizika šírenia koronavírusu a choroby COVID-19, nevzďaľovať sa zo Žiliny, s dôrazom na zákaz vychádzania, zhromažďovania sa a prijímania návštev.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu