Počet prípadov COVID-19 prudko stúpa, takto treba postupovať pri podozrení na ochorenie


Foto: Počet prípadov COVID-19 prudko stúpa, takto treba postupovať pri podozrení na ochorenie

Ochorenie COVID-19 sa na Slovensku šíri veľmi rýchlo a počet hospitalizovaných pacientov v nemocniciach neustále rastie. Dodržiavanie opatrení a základných protiepidemických pravidiel je nevyhnutnou pomocou pri riešení tejto neľahkej situácie.

Kontrolovať preventívne svoj zdravotný stav pomáha aj možnosť bezplatného testovania formou antigénových testov na viac ako 230 odberných miestach po celom Slovensku. Ministerstvo zdravotníctva zoznam priebežne aktualizuje, komplexné a aktuálne informácie sú k dispozícii na stránke health.gov.sk.

Ak máte podozrenie, že máte ochorenie COVID-19, alebo ste boli v úzkom kontakte s pozitívnou osobou, musíte sa správať zodpovedne, zostať v domácej izolácii a sledovať svoj zdravotný stav. V prvom rade je potrebné upovedomiť svojho všeobecného lekára a to telefonicky, mailom alebo SMS správou.

Lekár hlási výskyt choroby územne príslušnému regionálnemu hygienikovi regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ). Osoby,  ktoré sú aktívne monitorované, alebo sa sledujú individuálne, by sa mali riadiť pokynmi poskytnutými miestnym zdravotníckym zariadením alebo zdravotníckymi pracovníkmi.

Antigénový alebo RT PCR test?

Antigénový test sa odporúča pri objavení príznakov ochorenia / v prípade úzkeho kontaktu s pozitívnou osobou minimálne po 2 dňoch od tohto stretnutia. Otestovať sa môžete na ktoromkoľvek odbernom mieste vo svojom okolí, výsledok dostanete na počkanie do približne 15 minút.

RT PCR testovanie sa odporúča pri objavení príznakov ochorenia / pri návrate z rizikovej krajiny / v prípade úzkeho kontaktu s pozitívnou osobou minimálne po 5 dňoch od tohto stretnutia. V tomto prípade je potrebné objednať sa prostredníctvom elektronického formulára na stránke www.korona.gov.sk.

Po registrácii obdržíte SMS správu s COVID PASSom - pokynmi, kde a kedy je potrebné sa dostaviť na testovanie. Na odberové miesto je potrebné sa dostaviť individuálnou dopravou, po celý čas používať ochranné rúška - aj vodič, aj testovaná osoba. Každý testovaný dostane najneskôr do 96 hodín SMS správu s výsledkom testu, o výsledku testu informujte svojho lekára.

Ak je výsledok antigénového testu negatívny

Je potrebné sa aj naďalej správať opatrne a dodržiavať pravidlá R-O-R. Antigénové testy sú užitočné, pretože sa vďaka nim dá zachytiť veľké množstvo ľudí s vírusom. Oproti PCR testom sú však oveľa menej presné a preto nezachytia ľudí s menšou „vírusovou náložou“ či ľudí, ktorí nie sú infekční.

Ak je výsledok PCR testu negatívny

Pokračuje domáca karanténa minimálne 10 dní, o ktorej ukončení rozhodne príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Karanténa sa odpočítava od posledného úzkeho kontaktu s pozitívnou osobou a jej dĺžku môžu ešte ovplyvniť pozitívne výsledky testovaných osôb žijúcich s osobou v spoločnej domácnosti. Karanténa sa predlžuje v závislosti od dátumu pozitívnych výsledkov týchto osôb.

Ak bolo potvrdené ochorenie COVID-19

Pokračuje domáca izolácia trvajúca najmenej 10 dní od zistenia pozitívneho výsledku testu. Pozitívne testovaná osoba informuje všetkých, s ktorými bola v úzkom kontakte a požiada ich, aby sa prihlásili na testovanie. Odporúča sa spísať zoznam osôb, s ktorými ste sa v uplynulých dňoch stretli a počkať, kým vás kontaktuje príslušný RÚVZ.

Domáca izolácia 

  • ak má osoba potvrdené ochorenie COVID-19 (antigénovým alebo PCR testom)
  • bola testovaná na COVID-19 a čaká na výsledok
  • má mierne príznaky ochorenia (kašeľ, horúčka, bolesť v krku, strata čuchu, chuti)
  • v prípade choroby, keď sa nevie s určitosťou, či ide o COVID-19
  • bola v úzkom kontakte s pozitívne testovanou osobou
  • pricestovala z rizikovej krajiny

Počas izolácie je potrebné sledovať svoj zdravotný stav - v prípade miernych príznakov kontaktovať ošetrujúceho lekára, v prípade vážnych problémov volať záchrannú zdravotnú službu (112) a upozorniť, že ide o osobu v karanténe alebo osobu pozitívnu na COVID-19. 


Ukončenie domácej izolácie

O ukončení nariadenej izolácie rozhoduje príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva. V prípade závažného priebehu choroby sa môže izolácia predĺžiť. U pacienta s miernym priebehom izolácia končí najskôr po desiatich dňoch od prvých symptómov, najskôr tri dni po vymiznutí príznakov. U pacienta so závažným priebehom minimálne po 20 dňoch od prvých prejavov.

Na ukončenie izolácie sa nevyžaduje negatívny RT PCR test. U mnohých osôb totiž pretrváva pozitivita testu, ale samotný vírus po uvedenom časovom limite už nie je schopný prenosu z človeka na človeka, teda osoba sa nepovažuje za infekčnú. O každom prípade však rozhoduje ošetrujúci lekár alebo regionálny hygienik samostatne.

V prípade, ak osoba v kontakte s pozitívnym človekom mala nariadenú izoláciu a neabsolvovala test, môže ju ukončiť najskôr po 10 dňoch, pokiaľ nemá klinické príznaky, Ak už karanténa nie je potrebná, lekár vydá potvrdenie o ukončení PN (je to možné aj mailom alebo SMS).

Za predčasné opustenie karantény hrozí sankcia. Polícia kontroluje dodržiavanie karantény a RÚVZ môže udeliť pokutu až do výšky 1 659 eur. 

Podmienky domácej izolácie

Nesmiete opustiť miesto, kde ste nahlásili pobyt počas svojej karantény s výnimkou prípadu núdze, pri potrebe základnej zdravotnej starostlivosti,  individuálnej prepravy na mobilné odberové miesto z dôvodu testovania,

Nesmiete chodiť na verejné miesta vrátane obchodov, kultúrnych spoločenských a športových udalostí, ani sa zúčastňovať súkromných akcií (rodinné oslavy, a pod.).

Nesmiete používať hromadnú dopravu alebo taxík, nesmiete nikoho navštevovať, nesmiete prijímať návštevy, vstup do domu/bytu, kde ste v karanténe, majú len osoby, ktoré tam bývajú, či poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v prípade potreby.

Pokiaľ bývate v rodinnom dome, môžete ísť do svojej súkromnej záhrady alebo na dvor. Ak bývate v byte, môžete ísť na súkromný balkón. 

V prípade, že potrebujete nakúpiť potraviny, iný tovar a lieky, musíte požiadať inú osobu o pomoc (ktorá nie je v karanténe), aby vám priniesla nákup k vchodovým dverám . Nákup si môžete objednať aj telefonicky alebo e-mailom.

Ak osoba v karanténe žije v spoločnej domácnosti s ďalšími osobami

Je povinná obmedziť kontakt s ostatnými, izolovať sa v samostatnej izbe, ktorú treba často vetrať. Nesmie zdieľať spoločnú izbu s osobami, ktoré patria do ohrozenej kategórie.

Spoločnú kúpeľňu musí používať v domácnosti ako posledná osoba a následne ju dôkladne vydezinfikovať. Taktiež musí používať vlastné uteráky a dodržiavať správnu hygienu rúk. Od ostatných členov domácnosti musí udržiavať vzdialenosť aspoň 1,5 metra a nosiť rúško.

Osoba v karanténe by mala stravu konzumovať vo svojej izbe a mala by mať vyčlenený vlastný riad a poháre. Bielizeň je potrebné prať na minimálne 60 stupňov Celzia, žehliť na najvyššej možnej teplote. Všetok odpad skladovať v plastovom pevne uzavretom vreci.

V prípade, ak osoba, u ktorej bolo potvrdené (antigénovým testom alebo PCR testom) ochorenie COVID-19, žije v spoločnej domácnosti s ďalšími osobami, aj tieto osoby zostávajú v domácej izolácii.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR