Žilinská nemocnica v hodnotení INEKO opäť poskočila, patrí jej piata priečka


Foto: Žilinská nemocnica v hodnotení INEKO opäť poskočila, patrí jej piata priečka

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline (FNsP) si v najnovšom rebríčku Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) polepšila z minuloročného ôsmeho miesta na piate, zostavovatelia ju v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc označili za skokana roka. 

Žilinská nemocnica začínala v prvých troch ročníkoch na poslednom jedenástom mieste, v roku 2018 už bola deviata a minulý rok sa posunula na ôsmu priečku. Tohtoročné prehupnutie sa do prvej polovice hodnotenia v rebríčku je zatiaľ najlepším výsledkom. 

„Za pozitívneho skokana roka v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc je možné určiť FNsP Žilina. Jej cesta smerom nahor je pozoruhodná a vyzerá, že aj cieľavedomá. Nemocnica začala oveľa viac pracovať na zlepšení spokojnosti svojich pacientov a transparentnosti, kde je vo svojej kategórii už druhá najlepšia. Až pri piatich zo šiestich sledovaných hlavných oblastí ukazovateľov sa dostala bodovo nad priemer. Zaostáva pri indikátoroch kvality, kde bola napríklad počas ostatných štyroch rokov vždy nemocnicou s najvyššou mierou rehospitalizovanosti,“ uvádza hodnotenie INEKO. 

Zdroj: INEKO

K celkovému ratingu 53,7 prispelo nadpriemerné hodnotenie transparentnosti a náročnosti diagnóz, nemocnica v Žiline ale oproti priemeru zaostáva v indikátore kvality. Vedenie nemocnice víta úspech a zlepšenie v hodnotení:

„V momentálnej situácii, kedy každý deň čakáme, čo ďalšie sa na nás privalí, je výsledok hodnotenia Nemocnica roka o to pozitívnejšou správou. Spolu s kolegami sme prišli do vedenia žilinskej nemocnice pred tri a pol rokmi s tým, že ju chceme postaviť na nohy a ukázať, že v žiadnom prípade nepatrí na posledné miesto žiadneho rebríčka. Úprimne nás teší, že to vidíme už nielen my, ale i všetci tí, ktorí našu nemocnicu neustále neprávom podceňovali,“ zdôraznil generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.


Podľa neho je zlepšenie výsledkom spolupráce všetkých zamestnancov žilinskej nemocnice, ktorí dlhoročne odvádzajú náročnú a skvelú prácu, no zároveň postupného zohľadnenia nových parametrov metodiky INEKO.

„Ukázalo to tiež hodnotenie v oblasti Case Mix Index, čiže priemernej náročnosti diagnóz pacienta, v ktorej máme tretie najvyššie skóre. Laicky povedané, žilinská nemocnica je jednou z top troch nemocníc vo svojej kategórii, ktoré sa starajú o najkomplikovanejšie prípady pacientov,“ priblížil I. Stalmašek.

Samotné INEKO uvádza, že práve ťažké diagnózy pacientov objektívne sťažujú možnosť dosahovať najlepšie indikátory kvality, keďže sú prirodzene spojené s väčšími zdravotnými komplikáciami a väčším rizikom úmrtí. Pokrok napriek tomu zaznamenala fakultná nemocnica v Žiline vo viacerých oblastiach vrátane kvality. Až pri piatich zo šiestich sledovaných hlavných kategórií ukazovateľov sa dostala bodovo nad priemer.

„Sme druhou najtransparentnejšou nemocnicou, posunuli sme sa vyššie v oblasti kvality či spokojnosti pacientov. Treba však povedať, že naďalej máme pred sebou veľké výzvy, v ktorých sa ešte potrebujeme zlepšiť. Aktuálne si ale netrúfame povedať, ako veľmi nepriaznivý vplyv bude mať na celú situáciu nový koronavírus, ktorý mimoriadnym spôsobom zasiahol do života nás všetkých, nemocnice nevynímajúc. Aj z tohto miesta preto opätovne ďakujem predovšetkým celému personálu a pracovníkom žilinskej nemocnice. Máme za sebou jeden z najnáročnejších rokov, pričom očakávame, že práve koniec decembra, bohužiaľ, tentokrát nebude v znamení pokojných sviatkov. Aby sme to zvládli, budeme potrebovať nielen silu zdravotníkov, no najmä zodpovednosť ľudí,“ uzavrel generálny riaditeľ FNsP Žilina. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina