Turistické destinácie v Žilinskom kraji zažívajú nápor turistov, vo Vrátnej sa tvoria dlhé rady


Foto: Turistické destinácie v Žilinskom kraji zažívajú nápor turistov, vo Vrátnej sa tvoria dlhé rady Foto: Janusz Pfaff‎

Slovenskí epidemiológovia tento rok vzhľadom na aktuálnu situáciu neodporúčajú cestovanie do zahraničia, spojené s dovolenkovaním pri mori. Namiesto toho vyzývajú ľudí, aby dovolenkovali doma. Zvýšený záujem o turizmus sa naplno prejavuje v posledných dňoch aj v Žilinskom kraji. 

V posledných dňoch sa na sociálnych sieťach objavujú príspevky, ktoré zachytávajú dlhé rady ľudí v obľúbených miestach turistov. Uprostred týždňa sa prekvapivý počet návštevníkov nazbieral v dolnej stanici lanovky vo Vrátnej či v Jánošíkových dierach.

Lanovka Vrátna - Chleb


Slováci si podľa monitoringu Európskeho štatistického úradu Eurostat dlhodobo volia výlet do hôr ako atraktívnu možnosť trávenia voľného času. Kým v priemere si vyberá hory na krátkodobé či dlhodobejšie výlety 13 % Európanov, u nás je tento počet takmer dvojnásobný (25 %). Na druhom mieste za Slovákmi sa umiestnili Rumuni (24 %).


Pri vysokom počte návštevníkov je na mnohých miestach nemožné vyhnúť sa masovému kontaktu, preplnené sú turistické chodníky, lanovky aj horské chaty. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky neustále pripomína, že je potrebné správať sa zodpovedne a rešpektovať aktuálne platné opatrenia, najmä na miestach s vyššou koncentráciou ľudí.

Ak plánujete v týchto dňoch navštíviť niektoré zo známych turistických destinácií, ideálne je vyraziť skoro ráno. V obedňajších hodinách vás totiž môžu prekvapiť dlhé rady pri vstupoch či problémy s nájdením parkovacieho miesta. 

Jánošíkove diery


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu